Terrazzo vloer
Een terrazzo vloer is een sterke slijtvaste gietvloer met een authentieke uitstraling. De oorsprong ervan ligt in Italië maar je vindt ze inmiddels overal in Europa terug. Het zijn stijlvolle vloeren die tegen een stootje kunnen. Goedkoop is een terrazzovloer zeker niet, want het leggen ervan is een arbeidsintensieve klus waarbij het nodig vakmanschap komt kijken.
Wat is een terrazzo vloer
Een terrazzo vloer is een gietvloer van ongeveer 15 mm dik. Het bestaat uit een mengsel van gebroken marmerkorrels en cement of een ander bindmiddel. Deze vloer wordt ook wel granito genoemd, maar dat is in feite een verkeerde benaming. In een terrazzovloer worden geen granietkorrels gebruikt maar marmer. Terrazzovloeren komen van oorsprong uit Italië, aangezien marmer hier in grote hoeveelheden voorhanden is. Het waren dan ook de Italianen die deze vloer in Frankrijk, Nederland en België hebben geïntroduceerd. Tegenwoordig zie je terrazzovloeren vooral terug in banken, musea, winkels, restaurants en huishoudens.
Kleuren en mozaïeken
Een terrazzovloer kun je voor een groot deel volledig naar eigen wensen laten leggen. Je kunt daarbij kiezen uit een groot aantal kleuren marmer en eventuele andere toeslagstoffen zoals glas. Door het mengen van verschillende materialen kunnen unieke kleurcombinaties aan de vloer worden gegeven waardoor deze een klassieke of juist moderne uitstraling krijgt. Ook de kleur van het cement kan aangepast worden. Erg bijzonder zijn de mozaïekvloeren die bestaan uit meerdere kleurvlakken en figuren van kleine stukjes marmer. Het leggen van dergelijke mozaïekvloeren is een arbeidsintensieve klus die meerdere dagen (tot soms meer dan een week) in beslag neemt.
Prijs terrazzo
De kostprijs van een terrazzo vloer wordt voor een belangrijk deel bepaald door de staat van de ondervloer, de gewenste afwerking en de bereikbaarheid (gelijkvloers of verdieping). Het gieten van een terrazzo vloer neemt veel tijd in beslag en ook het afwerken kost meerdere dagen. Hierdoor kan de kostprijs al snel oplopen tot 200 à 250 euro per vierkante meter. Daarom kan het interessant zijn om bij verschillende aannemers prijzen aan te vragen en te vergelijken.
Vergelijk hier gratis tot 3 offertes op maat.
Plaatsen van een terrazzo vloer
Het plaatsen van een terrazzo vloer gaat in de regel in de volgende stappen:
1. Voorbereiden van de ondervloer: Meestal kiest men ervoor om een dunne zandcementvloer (30 mm) op de bestaande vloer te gieten, eventueel in combinatie met een wapeningsmat. Dit om scheuren in de vloer te voorkomen.
2. Aanbrengen mortel: De terrazzomortel wordt in een laagdikte van ongeveer 15mm op de ondervloer aangebracht.
3. Verdichten: Door middel van walsen worden de marmerkorrels in de vloer verdicht en komen ze dicht tegen elkaar aan te liggen. Het cement dat tussen de korrels wordt uitgewalst wordt hierbij netjes verwijderd.
4. Drogen en afwerken: Na een droogtijd van gemiddeld drie dagen kan de vloer gepolijst worden. Dat gebeurt in diverse bewerkingsgangen (drie tot vier gangen). Door het polijsten met diamant en water krijgt de vloer zijn typerende uitstraling. De glans is nog niet optimaal omdat de vloer nog een aantal keer behandeld moet worden met zeep en daarna met een natuurlijke wax. Dit kun je zelf doen.
Voordelen
- Unieke vloer met karakter, talloze uitvoeringen zijn mogelijk.
- Sterke slijtvaste vloer.
- Eenvoudig schoon te maken.
Nadelen
- Gevoelig voor krimp en uitzetspanningen (scheurvorming)
- Arbeidsintensief, plaatsen duurt meerdere dagen tot soms meer dan een week
- Hoge kostprijs
Geschikte ondervloer
Bij terrazzo vloeren is het erg belangrijk dat de ondervloer vormvast en draagkrachtig is. Een stabiele betonnen ondervloer is in de regel het meest ideaal. De staat van de ondervloer is belangrijk omdat terrazzo geen krimp- of uitzetspanningen kan opvangen. Daarom past men in de regel maatregelen toe, zoals wapening met glasweefsel, om scheuren in de vloer te voorkomen. Een houten vloer is niet geschikt als ondervloer maar kan in sommige gevallen wel geschikt gemaakt worden door er een betonnen dekvloer op aan te brengen. Niet geschikte ondervloeren (zonder aanpassing): houten vloer, anhydrietvloer, tegelvloer, oude terrazzovloer.
Vloerverwarming
Vloerverwarming kan toegepast worden maar wel met de nodige aandachtspunten. Het risico op scheurvorming is namelijk altijd aanwezig en het bedrijf dat de terrazzo bij je komt leggen zal niet zomaar een garantie afgeven. Bespreek dus altijd goed met de leverancier wat de mogelijkheden zijn qua vloerverwarming en aan welke voorwaarden de vloerverwarming moet voldoen. Maak heldere afspraken rondom garantie en laat alles desnoods schriftelijk vastleggen. Hiermee voorkom je discussies achteraf. Een ervaren vloerexpert met goede referenties zal je altijd uitgebreid adviseren in het geval je vloerverwarming in combinatie met terrazzo wil gaan gebruiken.
Onderhoud terrazzo vloer
Nadat de vloer is gelegd zal het terrazzobedrijf de vloer impregneren of coaten met een beschermmiddel. Aanvankelijk zal een vloer die net geslepen is lichtgrijs opdrogen. Door de vloer enkele weken met een neutraal schoonmaakmiddel te schrobben kun je de vloer zijn glans terug geven. Gebruik nooit zure schoonmaakmiddelen zoals anti-kal of azijn omdat deze zure stoffen kunnen gaan reageren met het marmer en het cement in de vloer. Vermijd ook chloor, ammonia en allerlei schuurmiddelen.
Met vloeibare groene zeep op basis van lijnolie kun je een terrazzovloer goed onderhouden. De vloer krijgt er zijn typische glans door. Bij het morsen van wijn, koffie of andere dranken dien je de vloeistof zo snel mogelijk van de vloer te verwijderen. Een vloer met een beschermingslaag is veel minder gevoelig voor vlekvorming dan een onbehandelde vloer maar desondanks moet je altijd voorzichtig zijn met dit soort vlekken.
Kans op scheurtjes
Net als bij iedere cementgebonden gietvloer kunnen ook bij een terrazzovloer kleine haarscheurtjes in het vloeroppervlak ontstaan. Meestal zijn ze met het blote oog nauwelijks zichtbaar maar zichtbare scheurtjes kunnen evengoed voorkomen. Ze worden veroorzaakt door krimpspanningen in de vloer en zijn inherent aan cementgebonden producten. Scheurtjes tot 0.2mm breed zijn in de regel acceptabel en zijn niet van invloed op de waterdichtheid van de vloer. Bij grote vloeroppervlakken is het belangrijk dat er dilatatievoegen worden toegepast. Deze vangen de spanningen in de dekvloer op.
Krassen
Terrazzo is in principe erg slijtvast maar krassen kunnen altijd ontstaan, vooral wanneer je met harde voorwerpen zoals zware stenen bloempotten over het marmer schuift. Ook zandkorrels hebben een schurende werking en kunnen tot lichte krasvorming leiden. Mocht het voorkomen dat de toplaag na een aantal jaar zichtbaar veel krassen vertoont door zware slijtage, dan kan het oppervlak opnieuw gepolijst worden. De vloer ziet er daarna weer als nieuw uit.