Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Opbouw gietvloer: geschikte ondervloeren

Een gietvloer kan op bijna iedere soort ondervloer worden aangebracht. Wel is het zo dat de ene soort ondervloer qua opbouw wat meer voorbereidend werk vereist dan de andere. We leggen je uit welke ondervloeren het meest geschikt zijn voor gietvloeren en welke voorbereidingen er mee gepaard gaan.

 

Geschikte ondervloer voor een gietvloer

Het belangrijkste bij het leggen van een gietvloer is dat de ondervloer vlak is (wegens de geringe dikte van gietvloeren) en dat hij stabiel is. De volgende ondervloeren zijn het meest geschikt voor het leggen van een gietvloer:

 

gietvloer over tegels 1. Gietvloer over tegels

Om een gietvloer over tegels aan te brengen moeten de tegels vlak liggen (of eerst geëgaliseerd worden) en opgeruwd worden.

Er kan ook een extra gietlaag aangebracht worden die als egalisatielaag dient. Dit is echter alleen mogelijk als de niveauverschillen in de vloer niet te groot zijn.

Klik hier voor een gratis offerte voor een gietvloer op tegels

 

gietvloer op hout 2. Gietvloer op hout

Als een houten vloer voldoende vlak ligt, is deze ook perfect als ondervloer voor een gietvloer. De vloer moet wel stevig genoeg zijn.

Door de relatieve luchtvochtigheid kan het hout echter inkrimpen en uitzetten. Je kan de houten ondervloer beter eerst beschermen met een extra geluidsisolerende laag voor het aanbrengen van de gietvloer, wat wel tot extra kosten zal leiden.

Klik hier voor een gratis offerte voor een gietvloer op hout

 

Betonnen ondervloer gietvloer 3. Betonnen ondervloer

Beton is een perfecte ondergrond in de opbouw van een gietvloer. Voordat de gietvloer kan worden gelegd moet de betonnen ondervloer wel opgeschuurd worden met een diamantschuurmachine.

Het ruwe oppervlak dat hierdoor ontstaat, biedt een goede hechting voor de gietvloer. Zandstralen of kogelstralen van de vloer is ook mogelijk.

Klik hier voor een gratis offerte voor een gietvloer op beton

 

Natuursteen ondervloer gietvloer 4. Ondergrond van natuursteen

In de meeste gevallen is het aanbrengen van een gietvloer over natuursteen geen probleem, op voorwaarde dat de tegels goed vast en vlak liggen.

Enige voorbewerking zoals schuren zal nodig zijn. Meestal wordt ook een extra egalisatielaag aangebracht.

Vraag een gratis offerte voor een gietvloer op natuursteen

 

Chape ondervloer gietvloer 5. Chape

Een chape heeft een vrij poreuze structuur en dat maakt hem ideaal voor een gietvloer. De primerlaag, die als eerste wordt aangebracht, kan goed doordringen in de chape, wat goed is voor de hechting en de sterkte van de vloer.

Een chape moet natuurlijk voldoende sterk en vlak zijn, en hij mag niet los laten van de ondergrond.

Klik hier voor een gratis offerte van een gietvloer op chape

 

 

Hoe ziet de opbouw van een gietvloer eruit?

Algemeen gesproken kan men zeggen dat de opbouw van gietvloeren er als volgt uitziet: eerst brengt men, na een eventuele opschuurbeurt of andere voorbereidingswerken van de ondervloer, een primerlaag aan op de ondervloer. Vervolgens brengt wordt een egalisatielaag aangebracht om een mooi vlakke ondergrond te bekomen. Daarna komt de feitelijke gietvloer, die ten slotte nog beschermd wordt met een coating.

 

Ongeschikte ondervloeren

Linoleum, kurk, zeil en marmoleum zijn over het algemeen ongeschikt als ondervloer voor gietvloeren. Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar deze vloeren bieden meestal geen goede hechting voor een kunststof gietvloer. Om er zeker van te kunnen zijn voert men doorgaans een aanhechtingsproef uit waarbij er gekeken wordt of de ondervloer voldoende aanhechtingscapaciteit heeft en dus al dan niet geschikt is voor de opbouw van een gietvloer.

Als je een van deze vloeren hebt, zijn deze uiteraard wel te verwijderen om er vervolgens toch een gietvloer op te plaatsen.

 

Soorten gietvloeren

Eens je bekeken hebt of je huidige ondergrond geschikt is voor een gietvloer, moet je nog het soort gietvloer kiezen. Hieronder staan de drie mogelijkheden opgesomd, samen met hun voor- en nadelen.

 

Kunstharsvloer (epoxy en polyurethaan)

De opbouw van een PU (polyurethaan) gietvloer is slechts enkele millimeters dik en kan daarom uitstekend als renovatievloer toegepast worden.

PU vloeren zijn beter geschikt voor privéwoningen dan epoxy vloeren, die eerder in industriële omgevingen gebruikt wordt. Aangezien een epoxyvloer gevoelig is voor scheurvorming, moet deze steeds op een stabiele ondergrond gegoten worden.

De lichte elasticiteit van PU gietvloeren zorgt ervoor dat deze zelden zullen scheuren of krassen vertonen. Bovendien kan deze soort vloer uitstekend gecombineerd worden met vloerverwarming.

Wat de prijs betreft, is epoxy goedkoper dan polyurethaan en als het op afwerking aankomt is epoxy in een mooie hoogglans afwerking te verkrijgen.

 

Cementgebonden gietvloer

Een cementgebonden gietvloer kan in een dikte van 2 tot 20 mm aangebracht worden en wordt daarom vaak toegepast bij vloeren die gerenoveerd of geëgaliseerd moeten worden.

Een cementvloer behoort tot de categorie gietvloer maar moet, in tegenstelling tot een vloer uit kunsthars, nog afgewerkt worden. Deze afwerking kan bestaan uit epoxy of uit een transparante laklaag.

Een cementen gietvloer geeft een stoere uitstraling aan je ruimte en is beschikbaar van licht tot zeer donker grijs.

 

opbouw gietvloer

 

Troffelvloeren

Een troffelvloer is gemaakt uit een mengsel van een fijn soort zand en epoxy- of polyurethaanhars. Deze hars dient als bindmiddel voor de vloer.

Een troffelvloer bestaat uit verschillende lagen waarvan de laatste een laklaag is die vocht- en vuilwerende eigenschappen aan de vloer geeft. Vervolgens kan dit soort vloer afgewerkt worden met mat- of zijdeglas.

Een troffelvloer kan, nog beter dan een PU gietvloer, gecombineerd worden met vloerverwarming.
Beter nog: dit is zelfs aan te raden. Door de open structuur in de vloer, zal de warmte snel stijgen, wat een energiebesparing van wel 30% als gevolg kan hebben in vergelijking met andere soorten vloerbedekking.

 

Vraag bij twijfel advies aan een expert

Twijfel je of je huidige ondervloer geschikt is voor een gietvloer? Een vloerexpert komt altijd bij je kijken om de situatie ter plekke te kunnen beoordelen. Aan de hand van een inspectie kan de geschiktheid van de ondervloer vast worden gesteld. Verder kan hij kan je goed informeren over de verschillende soorten vloeren, hun opbouw en welke gietvloer in jouw situatie de meest aangewezen vloer is.

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten