Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Betonvloer

Beton wordt steeds populairder als vloerafwerking. Niet verrassend, want daarmee kies je voor een onderhoudsvriendelijke vloer mét karakter die er strak en stijlvol uitziet. Betonvloeren zijn mogelijk in verschillende uitvoeringen en hebben vele toepassingsmogelijkheden. Zo komen ze tot hun recht in bedrijven of fabrieken, maar ook in privéwoningen of als oprit of terras. Ontdek er alles over in dit artikel.

 

Soorten betonvloeren

Het assortiment betonvloeren kan in principe opgesplitst worden in twee grote groepen, namelijk gepolierde betonvloeren en printbeton. Welk soort betonvloer je kiest hangt af van de gewenste look en afwerking, de opbouwhoogte en het beschikbare budget. Uitgebreide info over de betonvloer vind je op https://www.gepolierdebeton.be/.

Type betonvloer
Prijs M²
Dikte
Vloerverwarming mogelijk?
Gepolierde betonvloer€ 40 - € 60Minimum 7 cm
Printbeton€ 70 - € 100Minimum 7 cm

 

voorbeeld gepolierde beton 1. Gepolierde betonvloer

Een vloer in gepolierde beton heeft zijn populariteit zonder twijfel te danken aan de naadloze afwerking. Daardoor krijgt de vloer een heel strakke en industriële uitstraling.

Het is natuurlijk ook mogelijk om kleine voegen in de gepolierde beton te laten slijpen. Dat kan om scheurvorming te voorkomen, maar ook omwille van esthetische redenen. Zo kan je via de voegen de indruk wekken dat er grote tegels liggen van 2m bij 2m.

Een gepolierde betonvloer heeft een minimum opbouwhoogte van 7cm. Daarbij wordt eerst een betonplaat gegoten. Na het storten van het beton wordt een toplaag voorzien die met een vlindermachine egaal en glad afgewerkt wordt.

 

Voordelen polierbeton

Gepolierde beton heeft enkele interessante voordelen te bieden. We zetten ze even op een rijtje:

  • Naadloze afwerking: Een polybetonvloer kan naadloos afgewerkt worden. Doordat er geen voegen aanwezig zijn creëer je een strakke én tijdloze look.
  • Onderhoudsvriendelijk: Er kan hygiënischer gekuist worden en ook het afbreken van voegen is verleden tijd. Bij een gepolierde betonvloer buiten kan er ook geen mos of onkruid tussen de voegen groeien.
  • Mogelijk in verschillende kleuren: Door verschillende verwerkingsprocessen en kleurpigmenten te gebruiken zijn gepolierde betonvloeren mogelijk in verschillende kleuren.

 

Gepolierde beton prijs

Tegelvloeren zijn goedkoper dan een gegoten betonvloer? Niet als je naar het totale kostenplaatsje kijkt. Bij tegelvloeren moet je namelijk rekening houden met een langere arbeidsduur en de kosten voor chappe, plinten en voegwerken.

Gemiddeld betaal je voor een gegoten betonvloer een prijs tussen de €40 en €60 per m². De prijs is daarbij sterk afhankelijk van de oppervlakte, afwerking en structuur van de kamer. Extra kosten krijg je wanneer niveauverschillen gecreëerd moeten worden, door af te wijken van de standaard kleuren of het toevoegen van een beschermlaag. Een exacte prijs op maat voor een gepolierde betonvloer kan je aanvragen via de offertepagina.

 

voorbeeld printbeton 2. Printbeton

Met printbeton kies je eigenlijk voor een betonvloer met een imitatielook van hout, natuursteen, kasseien of klinkers. Het grote voordeel is dat printbeton vaak heel wat goedkoper is dan de materialen die het imiteert. Het is verkrijgbaar in ondenkbaar veel kleuren. Het is zelfs mogelijk om je eigen print te ontwerpen. Zo ben je zeker van een unieke vloer.

De opbouw van printbeton is dezelfde als bij een gepolierde betonvloer, maar de afwerkingstechniek is anders. De gewenste look wordt ter plaatse aangebracht. Eerst giet men het beton in de bekisting. Wanneer dat bijna uitgedroogd is, plaatst men er een mal op met de gekozen print waardoor de vloer de print van de mal overneemt.

 

Voordelen printbeton

Ook aan printbeton zijn heel wat voordelen verbonden. Een overzicht:

  • Goedkoop alternatief: Vind je een vloer in natuursteen, hout, kasseien of klinkers te duur? Printbeton vormt een goedkoop alternatief met dezelfde look.
  • Lange levensduur: In tegenstelling tot de materialen die het imiteert, heeft printbeton een veel langere levensduur van zo’n 20 jaar.
  • Onderhoudsvriendelijk: Printbeton vraagt weinig onderhoud, is onkruidvrij en vuilafstotend. De kleur en vorm blijven ook behouden. Er is bovendien een klein risico op verzakkingen.

 

Printbeton prijzen

De kostprijs van printbeton is afhankelijk van de oppervlakte, gekozen kleurpigmenten en het motief. Gemiddeld betaal je een prijs tussen de €70 en €100 per m². Een exacte prijs op maat voor printbeton kan je aanvragen via de offertepagina.

 

plaatsen betonvloer

 

Toepassingsmogelijkheden

Vroeger zagen we betonvloeren vooral terugkomen in fabrieken en bedrijven. We zien ze nu ook vaker overwaaien naar privéwoningen omwille van hun tijdloze, strakke en industriële uitstraling die perfect past in lofts of moderne woningen. Het gaat daarbij vooral om de gepolierde betonvloeren.

Een betonvloer kan ook zonder problemen buiten geplaatst worden. Denk maar aan een terras of oprit in gepolierde beton. Deze zijn heel makkelijk te onderhouden aangezien je niet moet vrezen voor mos of onkruid tussen de voegen. Betonvloeren zijn ook goed bestand tegen vriestemperaturen waardoor er een laag risico is op loskomende tegels of openbarstende voegen.

 

oprit-gepolierde-beton

 

Betonvloer i.c.m. vloerverwarming

Vloerverwarming wordt net als betonvloeren steeds populairder. Het zorgt voor een hoog warmtecomfort, lagere energiefactuur en betere luchtkwaliteit. Een betonvloer in combinatie met vloerverwarming is zeker mogelijk. Om scheurvorming te voorkomen is het wel belangrijk om rekening te houden met enkele aandachtspunten.

1) Er moeten uitzetvoegen rond de thermische onderbrekingen voorzien worden om ervoor te zorgen dat het beton kan ‘werken’ zonder tegengehouden te worden. Vaak zal de plaatser van de betonvloer in overleg met de installateur van de vloerverwarming bepalen waar de thermische onderbrekingen en uitzetvoegen moeten komen.

2) Verder is een minimale opbouwdikte van 10cm aangeraden. Het is zelfs mogelijk dat de dikte van een betonvloer in combinatie met vloerverwarming oploopt tot 18cm.

3) Het tijdstip en de manier waarop de vloerverwarming wordt opgestart spelen ook een belangrijke rol. Nadat de vloer gegoten is laat je hem best 3 à 4 weken uitdrogen zonder de vloerverwarming op te starten. Starten doe je met een watertemperatuur van zo’n 25°C. Vervolgens kan je de temperatuur om de 24 uur verhogen met 1°C.

 

gepolierde betonvloer

 

Doe-het-zelven of een vakman inschakelen?

Een betonvloer zelf gieten om op de kosten te besparen? Dat is niet echt aan te raden, want het is een klus die kennis en ervaring vereist. Je doet er dan ook goed aan een vakman in te schakelen. Enkel dan ben je verzekerd van kwaliteit en bespaar je jezelf heel wat moeite, tijd en eventuele kosten achteraf als gevolg van een foutieve plaatsing. Een professional heeft ook al het nodige materiaal ter beschikking.

 

Offertes voor een betonvloer ontvangen?

Kies voor een betonvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele betonvloer experten