Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gietvloer over bestaande vloer

Kan je een gietvloer aanbrengen op een bestaande vloer? Het is een vraag die heel wat mensen interesseert. Het antwoord is vrij eenvoudig: ja het kan, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Welke? Dat ontdek je hier.

Ga snel naar: Waarom?Geschikte ondergrondenPrijsverschil

 

Gietvloer over tegelvloer

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is een dunne vloer, meestal 3 tot 4 mm, die gegoten wordt op een ondervloer. Er bestaan verschillende soorten gietvloeren. De meest voorkomende gietvloeren zijn van kunststof zoals polyurethaan (PU) of epoxy. Daarnaast kan je ook opteren voor een gietvloer met betonlook, wat niet te verwarren is met een betonvloer.

Doordat dit type vloeren gegoten wordt, zijn er geen naden of voegen wat zorgt voor een strak en modern design.  Een groot voordeel van gietvloeren is dat ze in heel wat kleuren verkrijgbaar zijn, waardoor je altijd wel een vloer vindt die uitstekend matcht met je interieur. Gietvloeren zie je voornamelijk in de keuken en woonkamer, maar ook in de badkamer worden ze steeds populairder.

 

 

Waarom een gietvloer over een bestaande vloer?

Een gietvloer op een bestaande vloer plaatsen heeft heel wat voordelen. Wij lijsten ze even op voor jou:

  • Minder werk: geen uitbraak van je oude vloer nodig. Je legt de vloer gewoon erbovenop.
  • Waterdicht: 100% waterdicht. Ideaal voor de badkamer.
  • Slijtvast: niet te verwarren met krasvrij, want dat is geen enkele gietvloer.
  • Naadloos: geen voegen meer waar vuil in kan kruipen.
  • Vloerverwarming: een gietvloer is perfect compatibel met vloerverwarming.
  • Minimale dikte: slechts 3 tot 4 mm hoog waardoor deuren niet hoeven ingekort te worden.

Gietvloer over bestaande vloer

 

Welke ondergrond is geschikt voor een gietvloer?

Een gietvloer kan op heel wat ondergronden aangebracht worden. Belangrijk is dat de ondergrond voldoet aan 4 belangrijke voorwaarden: vlak, stabiel, droog en vetvrij. Toch is de ene ondervloer meer geschikt voor een gietvloer dan andere. Een kort overzicht.

 

Meest geschikte ondergronden voor een gietvloer

1. Chape

De porositeit maakt dat chape de meest geschikte ondergrond is voor een gietvloer. Een primer tijdens de voorbereidingsfase zorgt ervoor dat de gietvloer goed zal hechten aan de chape.

 

2. Tegels

Ook tegels zijn geschikt om een gietvloer op aan te brengen. Voorwaarde is wel dat er geen losse tegels aanwezig zijn. Een tegelvloer wordt steeds op voorhand opgeschuurd. Een egalisatielaag kan eventueel ook een oplossing bieden indien er beperkte niveauverschillen aanwezig zijn. Een gietvloer leggen over een bestaande tegelvloer bespaart je natuurlijk heel wat tijd, geld en stof tijdens de renovatie.

 

3. Beton

Beton vormt een goede basis voor een gietvloer op voorwaarde dat deze op voorhand wordt opgeschuurd met een diamantschuurmachine. Daardoor ontstaat een ruw oppervlak dat een goede hechting biedt voor de gietvloer.

 

4. Natuursteen

Natuursteen is vergelijkbaar met tegels. De stenen moeten vast en vlak liggen. Ook schuren is nodig. Bij natuursteen wordt wel vaker meteen voor een egalisatielaag gekozen om zeker te zijn dat de ondervloer mooi vlak is.

 

Minder geschikte ondergronden voor een gietvloer

1. Hout

Een gietvloer over een houten vloer kan, maar enkel na een grondige inspectie. De plaatser beslist of er slechts een aantal planken vervangen moeten worden of de volledige vloer. Meestal wordt de volledige vloer verwijderd om zeker te zijn dat de ondergrond van de houten vloer voldoende vlak en stabiel is. Laat je hierbij steeds adviseren door een specialist!

 

2. Linoleum

Een gietvloer op linoleum is enkel mogelijk als het linoleum vastligt en de aanhechtingsproef doorstaat. In de meeste gevallen moet het linoleum echter verwijderd worden.

Gietvloer op bestaande vloer

 

Prijsverschil met gietvloer op chape

Een gietvloer plaatsen op een bestaande vloer is doorgaans duurder dan een een gietvloer op chape. Dat komt omdat de ondergrond een belangrijke factor is bij de prijsbepaling. Bij nieuwe chape mogen de verschillende lagen meteen aangebracht worden, nadat eerst de primer en schraaplaag zijn aangebracht. Bekijk hier alvast de richtprijzen per type gietvloer.

Bij bestaande vloeren komt er eerst een uitgebreide voorbehandeling aan te pas, zoals het egaliseren en dichten van de voegen. De exacte meerprijs voor deze behandeling hangt volledig af van het type en de staat van de ondervloer. Vraag advies aan een vakman. Hij kan je bijstaan met de juiste raad en een exacte prijs geven voor jouw project.

Tip: maak gebruik van onze offertedienst en vergelijk meerdere offertes. Je ontvangt maximaal 3 offertes van erkende vakmannen in je buurt. Zo kan je tot 20% besparen.

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten