Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Microtopping

Microtopping is een decoratieve betonlook coating die gebruikt wordt als afwerkingslaag voor onder meer vloeren. Het is populair om zijn naadloze afwerking, geringe dikte en duurzame en slijtvaste eigenschappen. Alles over onder meer de mogelijkheden, plaatsing en prijs van een microtopping vloer lees je hier.

Ga snel naar: uitvoeringenprijsplaatsingonderhoudalternatievenoffertes ontvangen

 

Wat is microtopping?

Microtopping wordt ook wel microcement genoemd. Het is op zich geen vloer maar wel een betonlook afwerkingslaag voor vloeren op basis van cement, kunsthars en minerale pigmenten. Het wordt aangebracht in een dikte van 1 à 3 mm en is geschikt voor elk type ondergrond.

microtopping ≠ microbeton: deze termen worden vaak door elkaar gebruikt maar betekenen niet hetzelfde. Microtopping en microbeton hebben dezelfde eigenschappen, alleen wordt microbeton dikker aangebracht, in een dikte van 6 à 8 mm. Het is daarmee sterker en harder en daardoor meer geschikt voor buiten en intensief gebruik.

 

Mogelijke toepassingen

microtopping

Microtopping kent heel wat toepassingsmogelijkheden en kan aangebracht worden op: trappen, wanden, plafonds, keukenbladen, meubels, … 

Het wordt meestal gebruikt als afwerkingslaag voor vloeren. Daarbij is het vooral populair in woningen. Ondanks de geringe dikte heeft microtopping toch en hoge hardheid en weerstand, waardoor het ook geschikt is voor druk belopen vloeren zoals in winkels, kantoren, horecazaken, …

Microtopping is verder geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik en kan door de naadloze en waterwerende eigenschappen ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer gebruikt worden. Het is zelfs mogelijk als afwerkingslaag voor vijvers of zwembaden.

 

Mogelijke uitvoeringen en kleuren

Met microtopping of microcement kan je vloeren van een naadloze en stijlvolle afwerking voorzien. Door de grote keuze aan mogelijke afwerkingen kan je verschillende stijlen en effecten creëren. Zo ben je verzekerd van een uniek resultaat dat perfect past bij je interieur en smaak.

  • Kleuren

    Wil je de look van echt beton imiteren? Dan kies je best voor een van de grijstinten. Het aanbod aan kleuren is echter groter, gaande van natuurlijke bruin- en beigetinten tot fellere tinten in blauw, rood, groen, … Sommige fabrikanten bieden zelfs de mogelijkheid om tegen een meerprijs een kleur buiten de kleurenkaart te laten maken.

  • Texturen

    Microtopping wordt als een pleisterlaag op de vloer uitgesmeerd. Daarbij kan, afhankelijk van de aanbrengtechniek, een bepaalde structuur aangebracht worden. Gaande van heel grof tot heel fijn en glad. Hou er rekening mee dat de textuur een invloed heeft op de slipweerstand en het onderhoud. Hoe grover de structuur, hoe hoger de slipweerstand, maar hoe moeilijker het is om de vloer te poetsen.

  • Vernisafwerkingen

    Indien je dat wenst, kan je microtopping ook laten afwerken met een vernis dat zorgt voor een matte of glanzende look. Er bestaan zelfs speciale soorten verf en sluieringen met een metallic-effect.

 

Vraag naar de mogelijkheden bij jouw vakman

De keuze aan mogelijk afwerkingen is afhankelijk van het type microtopping dat gebruikt wordt. Vraag daarom op voorhand aan jouw vakman met welk product hij werkt en wat de mogelijkheden daarmee zijn. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van jouw project via de offertepagina.

 

Microtopping prijs

De prijs voor een microtopping vloer is afhankelijk van verschillende factoren zoals de moeilijkheidsgraad van de werken, de oppervlakte van de vloer, de aard en staat van de ondergrond (moet de ondergrond voorbehandeld worden?) en de frequentie waarmee de microtopping vloer belopen zal worden. Veel belopen vloeren moeten namelijk sterker en slijtvaster gemaakt worden.

Reken op een gemiddelde prijs van € 100 à 135 (incl. btw en plaatsing) voor standaard gebruik en € 120 à 155 (incl. btw en plaatsing) voor intensief gebruik. Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van vakmannen via de offertepagina.

 

microtopping vloeren

 

Microtopping vloer plaatsen

Het voordeel van microtopping ten opzichte van andere vloeren is dat het makkelijk en snel geplaatst kan worden, zonder grote breekwerken en verbouwingen. De plaatsing gebeurt doorgaans als volgt:

 

  1. Ondergrond voorbereiden

    Of het nu gaat om metaal, mdf, stucwerk, marmer, tegels, beton, … Microtopping kan aangebracht worden op elk type ondergrond. Een voorwaarde is wel dat de ondergrond stevig, vlak en vrij van vet en vuil is. De vochtigheidsgraad van de ondergrond mag ook niet hoger zijn dan 5%. Dat is belangrijk om scheuren tijdens het uitharden te voorkomen. Als de drager een mortel is moet deze minstens 4 weken uitdrogen alvorens microtopping geplaatst kan worden. Een poreuze ondergrond wordt best voorbehandeld met een primer.

  2. Microtopping plaatsen

    Een microtopping vloer wordt aangebracht in meerdere lagen. Het gaat doorgaans om 2 grondlagen en 2 afwerkingslagen. In deze fase wordt ook de structuur en kleur in het oppervlak aangebracht.

  3. Vloeroppervlak afwerken

    In en laatste fase wordt op je microtopping vloer nog een beschermingslaag aangebracht. Deze beschermt de vloer tegen verkleuring, vocht en vuil en zorgt ervoor dat je het oppervlak makkelijk kan schoonmaken.

 

 

FAQ plaatsing

  • Hoe dik wordt microtopping aangebracht?

    Een microtopping vloer wordt aangebracht in een dikte van slechts 1 à 3 mm. Door deze geringe dikte zijn er geen gevolgen voor de structurele belasting van een gebouw. Je zal de deuren bijvoorbeeld ook niet moeten ophogen.

  • Hoelang duurt de plaatsing?

    Rekening houdend met de droogtijd van de verschillende lagen, kan een microtopping vloer doorgaans op 3 à 5 dagen geplaatst worden. Na 2 dagen kan je de vloer al voorzichtig belopen. Na 1 week kan je de vloer normaal belopen. Let op, want een microcement vloer bereikt pas na 1 maand zijn gewenste hardheid, weerstand en waterdichtheid. Tot dan is het belangrijk om voorzichtig te zijn om schade te voorkomen.

  • Kan microtopping gecombineerd worden met vloerverwarming?

    Ja, een microtopping vloer is mogelijk in combinatie met vloerverwarming. Na het aanbrengen van microtopping moet je wel minstens 48 uur wachten om de vloerverwarming aan te zetten. Als je ze activeert moet de je de temperatuur ook geleidelijk opvoeren, zo’n 5 °C per dag. Zo voorkom je scheuren in de vloer als gevolg van grote temperatuurschommelingen.

  • Is een microtopping vloer antislip?

    De slipweerstand van de vloer is afhankelijk van de textuur van vloer. Hoe grover de textuur, hoe ruwer het oppervlak en hoe hoger de slipweerstand. Hou er rekening mee dat de textuur niet alleen een invloed heeft op de slipweerstand, maar ook op de onderhoudsvriendelijkheid en look van de vloer. Een vakman kan je hierover gepast adviseren.

 

 

Microtopping vloer zelf of laten plaatsen?

De plaatsing van een microtopping vloer vraagt precisie, handigheid en kennis van zaken. De kwaliteit is sterk afhankelijk van de aanbrengtechniek en het gebruikte materiaal. Het is daarom aangeraden om de werken over te laten aan een gespecialiseerde vakman. Deze voorziet je niet alleen van gepast advies maar zorgt ook voor een correcte plaatsing zodat jij verzekerd bent van een mooi en kwalitatief resultaat op lange termijn. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat van jouw project via de offertepagina.

 

microtopping vloer

 

Onderhoud

Een microtopping vloer is naadloos. Dat zorgt voor een hygiënisch en makkelijk schoon te maken oppervlak. Een regelmatige reiniging met water en een neutraal schoonmaakmiddel volstaat.

Microtopping is erg dun maar toch heel sterk en robuust. Het is daardoor goed bestand tegen krassen en slijtage. Enige voorzichtigheid is, net zoals bij elke andere vloer, toch aangeraden. Vermijd bijvoorbeeld zand op steentjes op het oppervlak of versleep geen zware voorwerpen om schade te voorkomen.

 

Microtopping vloer of een ander materiaal?

Microtopping is niet de enige pleisterachtige afwerkingslaag voor vloeren. Er bestaan nog verschillende gelijkaardige alternatieven. Denk maar aan beton cire, mortex, tadelakt, … Elk materiaal heeft daarbij zijn eigen voor- en nadelen en uitvoerings- en afwerkingsmogelijkheden. Welk materiaal je best kiest, hangt vooral af van de gewenste look, eigenschappen en de mogelijkheden van jouw woning.

Je laat je best informeren door een vakman. Deze kan je na een grondige inspectie adviseren over het meest geschikte materiaal. Een vakman zal de plaatsing bovendien correct uitvoeren en jou zo verzekeren van een kwalitatief en mooi resultaat op lange termijn. Ontvang vrijblijvend advies en voorstellen op maat via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten