Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rubber gietvloer

Rubber gietvloeren zijn in de loop der jaren steeds populairder geworden. Vroeger zag je ze vooral in vee- of paardenstallen, op vliegvelden, bij speelplaatsen, …, maar nu zijn er ook specifieke uitvoeringen die je thuis kan toepassen. Welke rubberen gietvloeren zijn er allemaal en wat zijn de verschillen tussen de mogelijke uitvoeringen? Hoeveel kost zo’n vloer? En zijn er goede alternatieven? Dit én meer lees je hier.

Ga snel naar:
Soorten rubber gietvloeren
Rubber gietvloer: prijs
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Vergelijk gratis meerdere offertes

 

 

Wat is een rubberen gietvloer?

Rubber is populair voor gietvloeren in paardentrailers, veestallen, sportscholen, speelplaatsen, … om de gevolgen van valpartijen te beperken met schokdemping. Door de grote vraag naar dit materiaal bestaat er ook een synthetische variant die nu 55 à 60% van het totale aanbod inneemt. Vooral deze kunstmatige soort kom je veel in huizen tegen. Wat zijn de verschillen tussen natuurlijk en synthetisch rubber voor gietvloeren? We overlopen het kort:

  • Natuurlijke rubber gietvloer: van nature is rubber afkomstig van de Braziliaanse rubberboom. Het begint dan als een sap (latex), verdund met water en behandeld met zuur. Gietvloeren van natuurlijk rubber neigen wat sterker te zijn dan synthetische varianten, maar gaan wel minder lang mee en zijn gevoeliger voor weersinvloeden.
  • Synthetische rubber gietvloer: door de enorme tekorten en grote vraag naar het materiaal is uiteindelijk een synthetische rubbersoort ontwikkeld in 1928, op basis van aardolie in plaats van latex. Hier bestaan nu verschillende varianten van. Denk aan synthetische rubber op basis van polyurethaan, acrylaat, … Deze rubbersoorten zijn erg populair vanwege hun langere levensduur.

Interesse in een rubber gietvloer? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van meerdere specialisten actief in je buurt. Zo geniet je van gericht advies en eerlijke prijzen. Start je aanvraag hier.

rubber gietvloer

 

Soorten rubber gietvloeren

Wil je een rubber gietvloer voor thuis? Dan gaat het vrijwel altijd om een synthetische rubbersoort. Hieronder een kort overzicht:

 

1. Rubber gietvloer met polyurethaan

PU-gietvloeren zijn speciaal bedoeld voor woningen. Zo zijn ze beschikbaar in vele verschillende uitvoeringen, erg dun (3 mm), bijna onderhoudsvrij, bestand tegen scheurvorming en zijn ze te combineren met vloerverwarming. Bovendien is een polyurethaan gietvloer minder hard, waardoor het een perfecte oplossing is voor families met kleine kinderen. Let wel op dat PU-vloeren wat gevoeliger zijn voor krassen.

Richtprijs: € 80 à 120 per m² (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

2. Rubber gietvloer met epoxy

Epoxy gietvloeren zijn in principe mogelijk voor woningen, maar worden minder vaak toegepast vanwege de hardheid van het materiaal. Daarnaast zullen dit soort vloeren sneller verkleuren in de zon en is er een grotere kans op scheuren. Epoxy is dus beter om toe te passen voor bedrijfs-, winkel- en industrievloeren. Epoxy gietvloeren zijn erg hard en sterk, maar ook vloeistofdicht en dus perfect bestand tegen verschillende chemicaliën en zuren. Dit maakt ze goed geschikt voor industriële toepassingen met zware machines.

Richtprijs: € 70 à 110 per m² (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

3. Rubber gietvloer met acrylaat

Rubber gietvloeren op basis van acrylaat staan ook bekend als pmma vloeren. Het gaat om acrylaatharsen, gemengd met kwartszand. Deze gietvloeren zijn iets dikker dan polyurethaan of epoxy (tot 5 mm), maar kan je wel makkelijker én sneller plaatsen. Verder is acrylaat goed te vergelijken met andere synthetische rubberen vloeren. Zo zijn er vele uitvoeringen om uit te kiezen, zijn ze waterdicht en onderhoudsvriendelijk, … Echter worden ze vanwege de hardheid wel wat minder toegepast voor woningen.

Richtprijs: € 75 à 125 (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

CONCLUSIE: welke gietvloer van rubber kies ik het best?

Voor thuis is een polyurethaan gietvloer doorgaans de beste optie. Zo geniet je van de voordelen van een rubber gietvloer en een oplossing die speciaal is bedoeld voor jouw woning. Epoxy- of acrylaatvloeren zijn natuurlijk ook mogelijk, al voelen die harder aan dan een PU-vloer.

Rubber gietvloer laten plaatsen? Vergelijk vrijblijvend offertes van professionele plaatsers.

 

Rubber gietvloer: prijs

Voor een rubberen gietvloer mag je rekenen op een richtprijs van € 70 à 125 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Hierbij zijn vooral het type synthetische rubber, de totale oppervlakte van de vloer, eventuele voorbereidingswerken, … doorslaggevende factoren. Ook de complexiteit van de klus moet je in het achterhoofd houden. Een overzicht met de richtprijzen:

Soort rubberen gietvloerGemiddelde prijs per m² (excl. btw & incl. plaatsing)
Polyurethaan gietvloer€ 80 - 120
Epoxy gietvloer€ 70 - 110
Acrylaat gietvloer€ 75 - 125

LET OP: de exacte prijs voor jouw project kan nog afwijken. Vergelijk daarom altijd offertes van meerdere vakmensen in je buurt voor een correct én eerlijk prijsvoorstel. Start je aanvraag via onze offerteservice.

 

rubberen gietvloer

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je een rubberen gietvloer laten plaatsen? Let dan in ieder geval op de volgende aandachtspunten:

  • Gladheid: rubber gietvloeren zijn op zich niet glad, maar ze kunnen dat wel snel worden. Dit gebeurt vooral na het dweilen met te veel water, als gevolg van vuil en vet, … Het risico in een badkamer is daarom ook hoger dan in je woonkamer. Wil je het gevaar beperken en valpartijen vermijden? Overweeg dan een antislip laag.
  • Dikte: de dikte van de gietvloer is afhankelijk van het type. Het is erg belangrijk om in het achterhoofd te houden, aangezien gietvloeren vaak over bestaande vloeren worden aangebracht. Bij een te dikke laag kan je problemen krijgen met de opbouwhoogte. De meeste rubber gietvloeren zijn zo’n 3 à 5 mm dik.
  • Wel of geen vloerverwarming: je kan kiezen voor vloerverwarming, maar doorgaans alleen bij een polyurethaan gietvloer. Deze zijn namelijk elastisch zodat ze niet scheuren door temperatuursverschillen. Wil je zeker zijn dat vloerverwarming mogelijk is? Vraag dan advies aan een ervaren plaatser. Die helpt je graag verder.
  • Ondervloer: rubber gietvloeren zijn op vrijwel elke ondergrond aan te brengen. Denk aan hout, tegels, beton, natuursteen, … Bij minder elastische gietvloeren (bv. van epoxy) moet je wel goed opletten dat deze onderste laag volledig egaal en stabiel is. Anders is er een grote kans op scheuren.

 

Mogelijke alternatieven

Wil je wel een gietvloer, maar dan niet gemaakt van synthetisch rubber? Dan zijn er gelukkig nog meerdere goede alternatieven. Alle opties op een rij:

 

ALTERNATIEF 1: gietvloeren met cement

Hierbij kan het gaan om een cementgebonden gietvloer of een vloer op basis van betonlook pleisterwerk. Cementgebonden vloeren bestaan uit cement, bindmiddelen en toeslagstoffen. Voor betonlook pleisterwerk heb je meerdere lagen nodig, bestaande uit hars, cement, toeslagstoffen en pigmentpoeder. Beide soorten zijn beschikbaar in vele verschillende kleuren.

Een cementgebonden gietvloer is doorgaans wat dikker en kan je alleen als binnenvloer gebruiken. Eventueel is het ook toe te passen als vloer in een vochtige ruimte, maar alleen als deze is afgewerkt met een waterdichte coating. Betonlook pleisterwerk is daarentegen toe te passen voor binnen én buiten, en niet alleen voor vloeren. Denk bv. aan je wanden, je plafond, …

Richtprijs: € 75 à 150 per m² (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

ALTERNATIEF 2: gegoten betonvloer

Zo’n vloer bestaat uit een massieve laag beton van minstens 7 cm dik. Er is geen chape vereist voor massieve betonvloeren en je kan ze combineren met vloerverwarming. Wel is het wat moeilijker om te plaatsen, aangezien je meer opbouwhoogte nodig hebt dan bij een gietvloer.

Er zijn meerdere soorten gegoten betonvloeren. Het populairste type voor binnen is gepolierd beton, waarbij na het gieten van de vloer een gladde toplaag wordt aangebracht met een vlindermachine. Dit soort vloeren zijn helemaal naar wens af te werken.

Richtprijs: € 40 à 140 per m² (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

ALTERNATIEF 3: steentapijt

Ten slotte kan je nog gaan voor een vloer van steentapijt. Deze bestaan uit kleine grindkorreltjes, gebonden met epoxyhars. Deze vloeren zijn niet alleen slijtvast, maar ook slipvast en toe te passen in verschillende ruimtes. Je kan er voor kiezen om de vloer op te vullen met een transparant middel. Zo geniet je van een open uitstraling, maar dan met een gesloten structuur. Dit maakt reinigen met water een stuk makkelijker.

Richtprijs: € 30 à 55 per m² (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

Hoe laat ik mijn vloer het best afwerken?

Hier is geen eenduidig antwoord voor. Alles zal afhangen van je woonsituatie, je persoonlijke wensen, je budget, … Ben je op zoek naar advies over gietvloeren? Met een van onze gespecialiseerde experts vind je vast en zeker de beste oplossing voor jouw huis. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten