Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Mortex vloer: Info - realisaties en prijs advies

Een mortex gietvloer kun je qua uitstraling vergelijken met betoncire of tadelakt. Mortex heeft de hardheid van natuursteen en is qua onderhoud hiermee ook vergelijkbaar. Het is in meerdere kleuren vergelijkbaar, is waterdicht en kan ook op de wand aangebracht worden, wat voornamelijk in badkamers met open douche visueel aantrekkelijk is omdat de vloer en de wand dan naadloos in elkaar overlopen.

 

mortex

Wat is mortex?

Mortex bestaat uit een mengsel van kalk, cement en toeslagstoffen. Het is een poeder dat aangemaakt moet worden met een speciale vloeistof. Qua samenstelling lijkt het op betoncire alleen bevat mortex geen epoxy- of polyurethaanharsen en is het na aanbrengen direct waterdicht.

Met mortex kun je wanden, vloeren, aanrechtbladen en badkamermeubelen een authentieke betonlook geven. Het product is na aanbrengen volledig waterdicht en is dus niet alleen geschikt voor de woonkamer of slaapkamer maar ook voor keuken- of badkamer.

 

 

Geschikte ondergrond voor een Mortex gietvloer

Mortex is een product dat vrij eenvoudig op een bestaande vloer in een dunne laag van 2 tot 3 mm. aangebracht kan worden. De enige vereiste is dat de ondergrond voldoende droog, stabiel en draagkrachtig is. Heb je bijvoorbeeld een tegelvloer waarvan de tegels nog goed vast liggen, dan kan een mortex gietvloer hier zonder problemen op aangebracht worden. Een chape van beton of anhydriet zijn als ondergrond ideaal maar in sommige gevallen kan ook een houten vloer als ondergrond dienen, mits deze stabiel genoeg is. De stabiliteit van de ondergrond is belangrijk omdat er anders scheuren in de vloer kunnen gaan ontstaan. Met wapeningsnetten kunnen uitzet- en krimpspanningen voorkomen worden.

 

Uitvoeringen en kleuren

Een mortex vloer is in allerlei moderne en klassieke kleurtinten verkrijgbaar. De mortel wordt tijdens het aanmaken vermengd met een pigmentpoeder waardoor het zijn uiteindelijke kleur krijgt. De uitstraling van de vloer wordt bepaald door de korrelgrootte, de manier waarop de vloer uitgevlakt wordt, de mate van polijsten en de uiteindelijke afwerklaag. Bij het kiezen van de kleur dien je er rekening mee te houden dat deze altijd iets donkerder zal worden door de beschermende wax- of olie die later nog op de vloer wordt aangebracht. Deze beschermingslaag is nodig om de vloer vuilafstotend te maken en ongevoelig voor vlekken.

 

Voordelen mortex gietvloer

•    Exclusieve betonlook
•    Waterdicht, dus ook geschikt voor gebruik in de badkamer
•    Geschikt voor vloerverwarming (neemt de warmte goed op)
•    Hard (de hardheid van mortex is te vergelijken met natuursteen)
•    Kan op bestaande ondergronden worden aangebracht (uitbreken van de vloer is door de dunne vloeropbouw meestal niet nodig)
•    Mortex kan op wanden en meubelen worden aangebracht (bijvoorbeeld bij een inloopdouche) waardoor allerlei esthetisch interessante combinaties mogelijk zijn.

 

Nadelen mortex gietvloeren

•    Relatief duur. Het aanbrengen en afwerken van de vloer is arbeidsintensief.
•    Mortex is vrij hard, vergelijkbaar met de hardheid van natuursteen maar krassen kunnen, net zoals op elke harde ondergrond voorkomen.
•    Bij de lichte en gepolijste kleurvarianten kunnen strepen op de vloer ontstaan wanneer je met meubels over de vloer schuift of door rubber schoenzolen. Deze strepen zijn in de regel makkelijk te verwijderen met een vochtige spons. Bij een donkere vloer heb je hier nagenoeg geen last van alhoewel het altijd aan te raden is om viltdoppen onder meubels te gebruiken, de meubels schuiven dan ook makkelijker over de vloer.

 

Mortex sierpleister

 

Prijs mortex gietvloer

Het aanbrengen en afwerken van een mortex vloer is een redelijk arbeidsintensieve klus. Voor het laten leggen moet je rekenen op een kostprijs van € 75 tot € 125 per vierkante meter. Dit is een all-in prijs maar exclusief gereedmaken van de ondergrond (egaliseren, stabiliseren).

Vraag hier online offertes aan bij verschillende gietvloer experten.

 

 

Bescherming van een mortex gietvloer

Na het leggen van de vloer wordt deze behandeld met een glanzende of matte vernislaag. Deze laag is er niet voor bedoeld om de vloer waterdicht te maken, want mortex is reeds waterdicht, maar om de vloer te beschermen tegen vuil en vetvlekken. Je kunt de vloer later zelf onderhouden met een geschikte wax of olie. Deze middelen vullen de poriën in de vloer goed op waardoor vuil en vet niet langer in de vloer kan dringen. Welke middel je het beste gebruikt is afhankelijk van de toepassing van de vloer en je persoonlijke smaak. Zo zal door  gebruik van olie zal de vloer wat donkerder kleuren en zullen schaduweffecten mooi zichtbaar worden. Een wax geeft in de regel wat minder kleurverandering.

 

Onderhoud van een mortex gietvloer

Bij het onderhouden van een mortex vloer moet je er rekening mee houden dat het een product is op kalkbasis. Je moet het op dezelfde manier onderhouden als een natuurstenen vloer en dat betekent in grote lijnen dat je géén zure reinigingsproducten moet gebruiken zoals Antikal, Cillit Bang, azijn of andere zure producten. Mocht je deze producten toch nodig hebben om zware kalksporen te verwijderen, spoel de vloer dan goed na met water zodat het schoonmaakmiddel niet op het oppervlak kan uitdrogen.

•    Stofzuig de vloer éénmaal per week. Dit gaat meestal het eenvoudigst met een parketborstel,  je voorkomt er ook krassen op de vloer mee.

•    Gebruik een neutrale allesreiniger of groene zeep om de vloer te reinigen.

•    Een mortex vloer wordt in de regel met een speciale wax of olie nabehandeld. Deze behandeling moet je periodiek herhalen. Meestal is dat eens in de vier à vijf maanden. Je houdt er de vloer mooi mee en voorkomt vlekvorming.

•    Gebruik viltjes onder stoelen om krassen en geluidsoverlast door het schuiven te voorkomen.

•    Laat water niet te lang op de vloer staan. Dit om kalkvlekken te voorkomen.

•    Pas op met citroensap en andere zure fruitsappen. Reinig vlekken gelijk met veel water en maak de vloer goed droog.

 

Mortex vloer

 

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten