Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloercoating: info & prijzen

Op zoek naar een goedkoop alternatief voor gietvloeren? Dan is een vloercoating misschien wel een goed idee. Dit is geen echte vloer, maar een slijtvaste beschermlaag die je bestaande vloer een nieuw, strak uiterlijk geeft. In dit artikel ontdek je meer over de eigenschappen, voor- en nadelen, mogelijkheden en prijzen van vloercoatings.

 

vloercoating Waarom kiezen voor vloercoating?

Een vloercoating is een naadloze, waterdichte kunstharslaag op basis van polyurethaan of epoxy. Deze coating functioneert als een beschermlaag die een slijtlaag vormt op de bestaande vloer. De coating is minder dan 1 mm dik en kan erg snel geplaatst worden.

Met een vloercoating krijgt je bestaande vloer een (hoog)glanzende of matte uitstraling in een kleur naar keuze. Ook een transparante coating is mogelijk. Het gaat dus niet om een nieuwe vloer, maar om een deklaag waarmee je de vloer snel een vernieuwde look en/of bescherming kan geven.

 

 

Standaard worden er twee lagen coating aangebracht door een expert. Soms kiest men ook voor één coatinglaag en één zogenaamde schraaplaag. Dit is een egalisatielaag die oneffenheden deels wegwerkt. Op de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende erkende vakmannen.

 

Verschil met een gietvloer

Vloercoatings zijn nog dunner dan kunststof gietvloeren en zijn als dusdanig een goedkope variant hiervan. Ze geven je vloer een strakke uitstraling die lijkt op die van een echte gietvloer. Doordat ze minder dik zijn, zijn ze evenwel niet bestand tegen zware mechanische belasting. Ook is de coating minder duurzaam dan een gietvloer; ze biedt ongeveer 5 jaar bescherming. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen:

 

VoordelenNadelen
Snellere plaatsing dan gietvloer (2 dagen)Geen zware mechanische belasting mogelijk
Goedkoper dan gietvloerNiet zo duurzaam als gietvloeren
Stofvrij, vloeistofdicht & slijtvastDe vorm van de ondergrond blijft zichtbaar (dus ook oneffenheden)
Mooie, verzorgde strakke lookNiet conform de strengste voorschriften qua veiligheid & hygiëne
Zeer goed reinigbaar (naadloos)
Alle kleuren mogelijk + eventueel functionele aanduidingen op ondergrond
Toepasbaar op beschadigde gietvloeren, maar ook op de meeste andere ondergronden (zelfs hout)

 

Meerdere soorten vloercoatings: epoxy, PU en acrylaat

We kunnen drie soorten vloercoatings onderscheiden: epoxy, polyurethaan en acrylaat. Een epoxy vloercoating is zeer hard en bestand tegen chemische verontreinigingen. Daarom komt deze coating voornamelijk voor in fabrieken of werkplaatsen, aangezien daar veel met allerlei stoffen en olie gewerkt wordt. Bovendien biedt epoxy coating iets meer mechanische resistentie dan een PU-coating.

Coatings van polyurethaan zijn, net als PU-gietvloeren, iets zachter, flexibeler en UV-bestand. Ze worden dikwijls gebruikt als een extra anti-verkleuringsmiddel op gietvloeren of zelfs op bestaande coatings.

PU-coatings worden in de praktijk vooral toegepast in woningen, winkels of kantoren, omdat verkleuring voorkomen daar prioritair is. De coating verhoogt bovendien het loopcomfort (voelt warm en licht verend aan), wat minder van belang is in industriële omgevingen.

Tot slot is er nog de acrylaat coating, wat eigenlijk niet meer is dan een verf op basis van acrylaat. Deze zal bijvoorbeeld niet volstaan om betonnen vloeren duurzaam te gaan beschermen.

 

vloercoating

 

Hoeveel kost een vloercoating?

De prijs van een vloercoating hangt van diverse factoren af. Zo zal de prijs per vierkante meter  voordeliger zijn naargelang de oppervlakte groter is. Ook het type coating dat je kiest (PU of epoxy) speelt een rol, net zoals de kleur en eventuele extra’s. In sommige gevallen zullen ook voorbereidende werken nodig zijn (schuren en/of reinigen, afhankelijk van de ondergrond).

Gemiddeld mag je uitgaan van een prijs tussen €20 en €60 per vierkante meter. Verder kunnen prijzen ook behoorlijk variëren van firma tot firma. Daarom doe je er goed aan prijzen te vergelijken. Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende erkende vakmannen in jouw regio. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Extra mogelijkheden afwerking

Zoals gezegd, zijn er nog enkele extra opties die de kostprijs van de vloercoating kunnen beïnvloeden. Volgende opties zijn mogelijk:

  • Anti-slip toplaag (ter verhoging van de veiligheid; zeer interessant in rusthuizen of zwembaden)
  • Coating met brandvertragende eigenschappen
  • Lichtgevende epoxy coating
  • Aanduidingen op de ondergrond (bijvoorbeeld pijlen of lijnen)
  • Anti-statische eigenschappen: veiligheid verhogen in ruimtes met veel elektronica

 

vloercoatings

 

Verschil tussen vloer coaten en impregneren

Als je je vloer louter wil beschermen, kun je er ook voor kiezen deze te impregneren.Terwijl een vloercoating een vaste kunstharslaag is die bovenop de vloer aangebracht wordt, trekt bij het impregneren een vloeistof in het vloeroppervlak in. Zo wordt de vloer als het ware meer van binnenuit beschermd. Een impregneermiddel wordt toegepast om de vloer minder vatbaar te maken voor vocht en vuil. Impregnatie maakt de vloer vloeistofdicht, maar niet waterdicht. Wil je complete waterdichtheid, dan moet ook nog een sealer aangebracht worden.

Een ander belangrijk verschil zit in het uitzicht. Een vloercoating oogt mooier dan impregnatie: het bedekt de vloer volledig en geeft deze een vernieuwde uitstraling (al zijn er ook transparante coatings). Indien je de vloer laat impregneren, blijft die er in feite hetzelfde uitzien.

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten