Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gietvloer zelf doen: werkwijze, valkuilen, ...

Laminaat, vinyl, kurk, …: er zijn verschillende vloerbekledingen die je redelijk eenvoudig zelf kan plaatsen. Maar wat met vloerafwerkingen die arbeidsintensiever zijn? Kan je bv. ook een gietvloer zelf doen? In dit artikel gaan we dieper in op het zelf plaatsen van zo’n naadloze vloerbedekking, de valkuilen die erbij komen kijken, de gemiddelde kosten, …

Ga snel naar:
Hoe mijn gietvloer zelf doen?
Kosten gietvloer zelf doen
Mogelijke valkuilen bij plaatsing
Alternatief: een gietvloer-expert
Ontvang vrijblijvend je offertes

 

 

Welke gietvloeren kan ik zelf doen?

Een gietvloer in je badkamer of toilet zelf doen, is een optie. Op voorwaarde natuurlijk dat je voldoende handig bent en enige kluservaring hebt. Zeker in zulke kleinere ruimtes is doe-het-zelven realistischer dan bv. een gietvloer leggen in je woonkamer. In principe kan je elk type gietvloer zelf leggen, maar de ene soort is al makkelijker dan de andere. Een kort overzicht:

  • PU gietvloer zelf doen: deze 100% kunststof gietvloer is 1 van de meest populaire types om zelf te leggen. Zo’n vloerbedekking is geluiddempend, onderhoudsvriendelijk en scheurvrij door zijn elastische structuur. Bovendien kan je deze vloer overal in huis plaatsen. In meerdere winkels koop je probleemloos alle materialen om zo’n vloer te maken en te leggen.
  • Epoxy gietvloer zelf doen: gaat het om een gietvloer voor een winkel, horecazaak, bedrijf, …? Dan kan je ook een epoxy gietvloer zelf leggen. Zo’n afwerking is iets krasgevoeliger dan een PU-vloer, maar wel stootvaster en optimaal beschermd tegen zuren en chemicaliën. Ook voor dit type kunststof gietvloer vind je alle benodigdheden in gespecialiseerde doe-het-zelfzaken.
  • Beton gietvloer zelf doen: naast kunststof vloeren kan je ook een betonlook gietvloer zelf doen. Er zijn meerdere types mogelijk: van een cementgebonden gietvloer (woonbeton) tot pleistermaterialen op basis van cement als betonstuc, microtopping, mortex, … Let op: door de toevoeging van cement zijn deze gietvloeren wel minder vanzelfsprekend om zelf te leggen en het gedroomde eindresultaat te verkrijgen.

Toch liever een ervaren vakspecialist inschakelen? Slim, zo krijg je alvast gratis advies op maat voor jouw project. Kom nu in contact met meerdere experts actief in jouw regio!

gietvloer zelf doen

 

Hoe mijn gietvloer zelf doen?

Een gietvloer over chape, een gietvloer over beton, een gietvloer over tegels, …: je kan het allemaal zelf doen. Hou er wel rekening mee dat er bij het plaatsingsproces meer komt kijken dan bij een gemiddelde laminaat- of kurkvloer. Een specialist in gietvloeren volgt doorgaans deze stappen:

 

  1. Ondergrond correct voorbereiden

    Een gietvloer kan je op meerdere ondergronden plaatsen, maar een grondige voorbereiding is wel essentieel. Die ondergrond moet je eerst volledig vet- en stofvrij maken. Is de ondergrond niet helemaal egaal? Dan kan het nodig zijn om eerst een laag egaline aan te brengen. Ook een hechtingsprimer is nodig bij beton gietvloeren of epoxy vloeren.

  2. Mengsel aanmaken

    Bij elk type gietvloer komt het erop aan om de verschillende componenten correct te mengen. Dat moet je bovendien meerdere keren doen als het om grotere oppervlaktes gaat en niet om bv. een toilet. Volg de handleiding nauwgezet en meng de componenten in een lege en propere emmer. Ook goed roeren met bv. een spiraalmenger is erg belangrijk.

  3. Gietvloer in meerdere lagen gieten

    Bij kunststof gietvloeren is eerst nog een schraaplaag nodig. Die maakt de ondergrond sterk, egaal en vloeistofdicht. Daarna volgt de eigenlijke gietvloer zelf. Die giet je uit over de schraaplaag en verdeel je met een vlakspaan. Daarna moet je de vloer voldoende laten uitharden (gemiddeld 16 à 18u om zeker te zijn).

  4. Gietvloer afwerken met een coating

    Deze laatste stap is zogezegd optioneel, maar eigenlijk bijna verplicht voor een optimaal eindresultaat. Zo’n coating beschermt je gietvloer namelijk tegen vocht, vet en vuil. Bovendien bepaalt zo’n toplaag ook de uitstraling van je vloer. Er zijn meerdere opties als zijdemat, ultramat, glanzend, … Er zijn ook coatings met een antislip werking.

 

Kosten gietvloer zelf doen

In gespecialiseerde doe-het-zelfzaken kan je alle componenenten voor je gietvloer kopen. De kosten hangen vooral af van de oppervlakte. Voor een PU-gietvloer zelf te doen mag je bv. rekenen op deze gemiddelde richtprijzen:

  • Oppervlakte van 3,5 m²: 150 à 180 euro (incl. btw)
  • Oppervlakte van 8,5 m²: 350 à 450 euro (incl. btw)

Benieuwd naar de prijzen van een expert? Als je een vakspecialist voor je gietvloer inschakelt, betaal je gemiddeld 70 à 120 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Via onze offerteservice vergelijk je vrijblijvend de totaalprijzen van meerdere vakbedrijven in je buurt. Start je gratis aanvraag hier!

 

epoxy gietvloer zelf doen

 

Mogelijke valkuilen bij de plaatsing

Uit hoe meer fases de plaatsing bestaat, hoe groter de kans op mogelijke fouten. Het spreekt dus voor zich dat je bij een gietvloer zelf doen de nodige ervaring kan gebruiken. Heb je nog nooit met zulke materialen gewerkt als doe-het-zelver? Dan let je best goed op voor deze valkuilen:

 

  • Onvoldoende mengen: een homogeen mengsel is cruciaal voor een prachtig eindresultaat. Neem dus je tijd om je kunststof of beton gietvloer goed te mixen voor je overgaat tot het gieten zelf. Je gebruikt het best een spiraalmenger en schraap ook zorgvuldig langs de randen en de bodem van de emmer.
  • Verkeerde primer gebruiken: de eerste laag van je gietvloer is doorgaans de primer of egaline. Het is belangrijk om een product te kiezen op maat van de ondergrond. Wil je bv. een gietvloer over tegels zelf doen? Dan heb je ook een speciale tegelprimer nodig om ervoor te zorgen dat je gietvloer goed hecht. Voor chape en steenachtige ondergronden zijn er dan weer andere impregneermiddelen of primers.
  • Droogtijden niet respecteren: een gietvloer leggen vergt geduld. Het hele proces kan makkelijk 4 à 6 dagen in beslag nemen. Dat komt vooral door de lange droogtijden per laag van je vloer. Zo moet een schraaplaag al gauw 18u drogen en de gietvloer 15u à 24u. Ook na het aanbrengen van de toplaag wacht je het best een volledige dag voor je op de vloer loopt.
  • Op je eentje werken bij grotere vloeren: een gietvloer in je toilet zelf doen kan je nog op je eentje door de beperktere oppervlakte. Maar gaat het om een gietvloer in een grotere ruimte als een garage, keuken of living? Dan werk je best met 2 à 3 personen voor een vlotte plaatsing. Zo kan 1 persoon bv. het mengsel blijven maken, terwijl een tweede persoon dat mengsel verdeelt met een vlakspaan.
  • Geen coating gebruiken: sla deze laatste stap zeker niet over. Zo’n toplaag is niet optioneel en maakt je gietvloer slijt- en krasvaster, optimaal beschermd tegen vocht en vuil, … Kijk ook goed na welke coating je kiest. Er bestaan matte en glanzende varianten.

Advies van een gietvloeren-expert? Als je twijfelt over bepaalde zaken voor het plaatsen van jouw gietvloer, is het een goed idee om eerst te rade te gaan bij een vakspecialist. Zo voorkom je mogelijke fouten tijdens de plaatsing. Kom nu in contact met gespecialiseerde vakbedrijven in je buurt!

 

Alternatief: een gietvloer-expert

Helemaal geen ervaring bij het zelf plaatsen van gietvloeren? Bang om fouten te maken? Of simpelweg te weinig tijd voor zo’n arbeidsintensief project? Allemaal meer dan geldige redenen om samen te werken met een gespecialiseerd vakbedrijf. Dankzij hun expertise en ervaring kan je rekenen op…

 

  • Gericht advies over jouw gietvloer: welk type gietvloer past het meest bij jouw project en persoonlijke wensen? Welke kleur voor jouw gietvloer wil je graag? Welke topcoating kies je het best? Een expert bespreekt met jou je project tot in de details en geeft je advies van a tot z.
  • Plaatsing volgens de regels van de kunst: van het voorbereiden van je ondergrond tot en met het plaatsen van 1 à 2 topcoatings… Een gietvloer-expert heeft tonnen ervaring en weet hoe hij te werk moet gaan voor een vlekkeloos eindresultaat. Je kan dus op je beide oren slapen.
  • Garantie op de werkzaamheden: een vakspecialist geeft je uiteraard ook een garantie op de uitgevoerde werken. Dat is natuurlijk niet het geval als je gaat doe-het-zelven. Die garantie biedt je financiële bescherming bij eventuele problemen.
  • Aanspreekpunt na de plaatsing: heb je achteraf nog vragen over bv. het onderhoud van je gietvloer? Dan kan je altijd bij je plaatser terecht. Die zorgt ook voor een uitstekende service na de plaatsing en helpt je verder als dat nodig zou zijn.
  • Verlaagd btw-tarief van 6%: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten voor je nieuwe gietvloer. Dat scheelt al gauw een flink stuk op je totale eindfactuur voor de werken.

Op zoek naar gietvloer-experten in je buurt? Die vind je snel en eenvoudig door gewoon het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten