Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Egaline vloer als afwerkvloer

Een egaline vloer dient in de eerste plaats om je ondergrond te egaliseren met het oog op een nieuwe vloerbekleding. Daarnaast is het ook mogelijk om een egaline vloer als afwerkvloer te behouden. Maar is dat wel een goed idee? En kies je niet beter voor een ander type gietvloer? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:

1. Egaline vloer
2. Gietvloer

 

1. Egaline vloer

Egaline wordt na het aanbrengen heel hard en hecht zich vast aan de ondergrond. Het laagje egaline maakt de ondergrond op die manier helemaal vlak en glad zodat deze daarna afgewerkt kan worden met nieuwe vloerbekleding (het wordt vooral toegepast voor dunne vloerafwerkingen zoals laminaat, vinyl, kurk, …). Toch kan je ook een egaline vloer als toplaag nemen. In dat geval komt er geen nieuwe eindvloer aan te pas, de egalisatie doet zelf dienst als vloer.

 

Opbouw

Overweeg je een egaline vloer als afwerkvloer? In dat geval is het vooral belangrijk dat:

  • je ondergrond eerst helemaal proper, drukvast en trekvast is.
  • je eventuele diepere scheuren en gaten laat opvullen met een plamuurmiddel.
  • je laat egaliseren in een goed geventileerde ruimte. Zo voorkom je luchtgaatjes in de egaline.
  • je een hechtingsprimer laat aanbrengen voor de egaline op de ondergrond gaat.
  • je de egaline vloer niet te dik laat leggen. Doorgaans is de dikte niet meer dan 1 à 2 millimeter.
  • je de egaline goed laat uitdrogen. Je mag rekenen op een droogtijd van 1 dag per millimeter dikte.
  • je achteraf een speciale coating op de egaline vloer laat aanbrengen, zodat het oppervlak slijtvast wordt.

 

Mogelijke uitvoeringen

egaline vloer

Egaline over tegels, hout, beton, …: het kan allemaal. Met een egaline vloer als eindlaag creëer je een vloer met een industriële, strakke look. Een egaline vloer als toplaag is mogelijk in verschillende kleuren. Grijs is omwille van de betonlook erg populair. Door pigmentatiepoeder toe te voegen kan je vakman je echter ook een brede waaier aan diverse tinten aanbieden.

 

Prijs egaline vloer

De kostprijs voor een egaline vloer hangt vooral af van de dikte waarin het aangebracht wordt en het type ondervloer. Gemiddeld mag je rekenen op 10 à 75 euro per m² (incl. plaatsing). Let op, de prijzen kunnen variëren per vakman. Je vraagt daarom best offertes aan bij 2 à 3 professionals. Zo kan je makkelijk voorstellen en prijzen vergelijken en de juiste keuze maken. Dat kan je doen via onze offerteservice.

 

Nadelen

Een egaline vloer is populair om zijn robuuste en stijlvolle look. Toch mag je niet vergeten dat zo’n vloer in de eerste plaats bedoeld is om je ondergrond te egaliseren. Aan egalisatie als eindlaag zijn dan ook enkele risico’s verbonden:

  • Scheurvorming: door de samenstelling en het drogingsproces van egaline op cementbasis vallen scheurtjes niet uit te sluiten.
  • Vlekvorming: bij een egaline vloer kan zich vlekvorming voordoen. Die onregelmatigheden blijven ook zichtbaar na de afwerking met een coating.
  • Onvlakheden: de kans bestaat dat de egaline vloer als toplaag niet 100% vlak is door kratervorming, sporen van gebruikte gereedschappen, …

 

CONCLUSIE: is een egaline vloer een goed idee?

Het antwoord is nee. En wel omdat een egaline vloer niet bedoeld is als afwerkvloer. Er zijn daarom verschillende risico’s aan verbonden. Wil je een naadloze vloerafwerking die er niet alleen esthetisch en stijlvol uitziet, maar ook scheurvrij en onderhoudsvriendelijk is? Dan kies je in plaats van voor een egaline vloer beter voor een echte gietvloer. Een vakman kan je gericht informeren over de verschillende mogelijkheden en voordelen van zo’n gietvloer. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 

2. Gietvloer

In plaats van een egaline vloer als afwerkvloer kies je beter voor een gietvloer. Die zijn zeer onderhoudsvriendelijk, scheurvrij en verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

 

Opbouw

Een gietvloer vlakt zichzelf volledig uit tijdens het aanleggen. Machinaal gladstrijken is dus niet nodig. Strikt genomen zijn enkel kunstharsvloeren (polyurethaan, epoxy en acrylaat) echte gietvloeren. Het gaat om naadloze gietvloeren met een bindmiddel van kunstharsen. Die zijn 2 tot 5 mm dik en kunnen geplaatst worden op elke stabiele ondergrond (tegels, chape, beton, natuursteen, …).

 

Soorten gietvloeren

Er bestaan 3 soorten gietvloeren op basis van kunsthars:

kunsthars gietvloer

  • Polyurethaan gietvloer: speciaal ontwikkeld voor woningen. Polyurethaan (PU) is elastisch, bestand tegen krassen, scheurt niet en is ook zeer onderhoudsvriendelijk. Door hun geringe dikte van 2 à 3 mm zijn PU-vloeren ook geschikt voor renovatiewerken. Prijs: 80 à 120 euro per m² (incl. plaatsing en btw).
  • Epoxy gietvloer: zeer sterk, slijtvast en onderhoudsvriendelijk. Epoxyvloeren kom je vooral tegen in bedrijfsruimtes en industriële omgevingen. Minder in particuliere woningen. Dat komt omdat epoxy minder flexibel en comfortabel is dan PU. Prijs: 70 à 110 euro per m² (incl. plaatsing en btw). 
  • Acrylaat gietvloer: ook acrylaatvloeren vind je vooral in horecazaken en bedrijven. Ze zijn met 3 à 5 mm iets dikker dan PU- en epoxyvloeren. Daardoor zijn ze ook goed bestand tegen zware lasten. Prijs: 45 à 65 euro per m² (incl. plaatsing en btw). 

Naast deze klassieke kunsthars gietvloeren bestaan er ook nog naadloze betonnen gietvloeren. Ook deze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: cementgebonden gietvloeren, beton cire en gegoten betonvloeren (minimaal 10 cm dik).

Er bestaan ook gietvloeren met steentjes (bijvoorbeeld steentapijt of een troffelvloer). Deze verschillen qua look echter sterk van egaline vloeren waardoor ze niet echt als alternatief kunnen gezien worden.

 

Prijs gietvloer

De prijs van een gietvloer is uiteraard afhankelijk van het soort vloer, maar ook van het type ondervloer, de totale oppervlakte, enz. Gemiddeld betaal je voor een gietvloer op basis van kunsthars tussen de 45 en 120 euro per m² (incl. plaatsing en btw). Ook hier doe je er goed aan offertes aan te vragen bij 2 à 3 plaatsers. Zo kan je makkelijk voorstellen en prijzen vergelijken en de juiste keuze maken. Dat kan je doen via onze offerteservice.

 

CONCLUSIE: is een gietvloer een goed idee?

Het antwoord is ja. Ben je op zoek naar een naadloze, egale afwerkvloer zonder kleurschakeringen die ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk is? Dan is een echte gietvloer de beste keuze. Wil je weten welk soort gietvloer het best bij jouw woning past, en in welke uitvoering? En zou je graag de verschillende prijzen vergelijken? Neem dan contact op met erkende vakmannen in jouw buurt op onze offertepagina.

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten