Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Grindvloer

Een grindvloer is een naadloze korrelvloer die bestaat uit talloze kleine grindkorrels die via epoxyhars aan elkaar verbonden worden. Door de verschillende mogelijkheden op vlak van korreldikte, kleur en afwerking is vrijwel ieder gewenst effect te creëren. Alles over de eigenschappen, mogelijkheden en prijzen van grindvloeren lees je hier.

Ga snel naar: PrijsUitvoeringenPlaatsingOnderhoudInspiratievoorbeeldenOfferte aanvragen

 

Eigenschappen van een grindvloer

Een grindvloer is ook bekend als siergrindvloer, steentapijt, grindtapijt, kiezelvloer of korrelvloer. Door het decoratieve aspect in combinatie met de sterke eigenschappen kent deze vloer een brede toepassing. Zo is de vloer niet alleen populair in woningen, maar ook in winkels, kantoren, …

De belangrijkste eigenschappen van dit type vloer:

  • Naadloos: deze vloer kan je naadloos leggen, ongeacht de grootte en vorm van de ruimte. Door de naadloze afwerking oogt de vloer erg mooi en stijlvol.
  • Verschillende uitvoeringsmogelijkheden: door de verschillende mogelijke korreldiktes, kleuren, afwerkingen, … kan je de korrelvloer de gewenste look geven en afstemmen op je interieur.
  • Mogelijk op verschillende ondervloeren: op cementdekvloeren, betonvloeren, hout, tegelvloeren, gietvloeren, …
  • Combineerbaar met vloerverwarming: dankzij de structuur van de vloer kan de warmte makkelijk doordringen.
  • Geschikt voor vochtige ruimtes: je kiest dan wel best voor een gesealde grindvloer.
  • Onderhoudsvriendelijk: af en toe stofzuigen en dweilen is meestal voldoende.
  • Hygiënisch: een grindvloer met een open structuur kan stofdeeltjes makkelijk vasthouden tussen de poriën waardoor ze niet in de ruimte rond dwarrelen. Dat maakt een kiezelvloer geschikt voor mensen met allergieën of astma. Het is dan wel belangrijk dat je het stof regelmatig verwijderd met een stofzuiger.
  • Duurzaam en slijtvast: zeker in vergelijking met andere vloeren is grindtapijt erg sterk en krasbestendig.
  • Aangenaam om op te lopen: het epoxyhars waarmee de grindkorrels gemengd worden geeft een zacht gevoel. Bovendien neemt de vloer snel de temperatuur van de omgevingslucht aan waardoor hij niet koud aanvoelt.

 

Grindvloer prijzen

De prijzen voor een grindvloer kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren: het type steentjes, de oppervlakte (hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per vierkante meter), de voorbereiding van de ondergrond, de afwerking (open of gesloten structuur), het al dan niet aanleggen van een patroon, …

Voor het laten leggen grindvloer variëren de prijzen gemiddeld tussen de € 25 en 80. Wil je een exacte prijsindicatie op maat van jouw project, aangepast aan jouw wensen en woning? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende vakmannen via de offertepagina.

 

grindvloer

 

Mogelijke uitvoeringen

Een siergrindvloer of steentapijt kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Je kan kiezen uit verschillende kleuren, korrelgroottes en structuren. Op die manier kan je de vloer volledig aanpassen aan je eigen wensen en smaak en ben je verzekerd van een uniek exemplaar.

 

1. Kleur van de grindkorrels

Van nature hebben de grindkorrels een neutrale kleur. Je kan die neutrale kleur behouden of ervoor kiezen om de korreltjes te laten kleuren. Ze worden dan op hoge temperatuur met een speciale coating gekleurd waardoor ze slijt- en kleurvast worden.

Er is een breed kleurengamma beschikbaar: warme, natuurlijke kleurtinten zoals terracotta, pasteltinten, felle kleuren zoals hevig rood of blauw, kleuren met een speciale glans, metallic tinten, …

Wil je een speciaal effect creëren, dan kan je ook verschillende kleuren combineren of een bepaald patroon of lijnen in de vloer laten verwerken.

 

2. Korreldikte

Grindvloeren bestaan uit riviergrind of kwartskorrel. Door de rivierstroming werden de kiezeltjes doorheen de jaren op natuurlijke wijze afgerond. Grindtapijt heeft dus, in tegenstelling tot wat velen denken, geen ruw of scherp oppervlak.

De korreldikte van het grind kan variëren van 1 – 4 mm (een korreldikte van 2 – 3 mm is het populairst). Hoe groter de korreldikte, hoe grover de vloer eruit ziet. Met een kleine korreldikte creëer je een meer verfijnde look.

 

3. Open of gesloten structuur

Grindtapijt kan je op 2 manieren leggen: met een open of gesloten structuur.

 

Open structuur

Nadat het mengsel van grindkorrels en epoxyhars over de vloer is uitgestreken, blijven er kleine openingen (proiëren) tussen de korreltjes achter. Bij steentapijt met een open structuur blijft de ruimte tussen de korreltjes in de toplaag behouden. Je hebt dan wel een strakke vloer, maar geen egale of gladde vloer.

Het voordeel?

De grindvloer heeft een natuurlijke en levendige look én is geluiddempend. De poriën nemen bovendien vuil en stof op waardoor ze niet in de ruimte rondzweven. Vooral voor mensen met astma of allergieën is dat voordelig. Met een stofzuiger kan je het vuil en stof eenvoudig verwijderen.

 

Geslotens structuur

Bij een gesloten of gesealde grindvloer werken ze de openingen wel weg. Hierbij wordt de vloer afgewerkt met een speciale doorzichtige seallaag waardoor een glad oppervlak ontstaat.

Het voordeel?

Een gesealde kiezelvloer is door het egale oppervlak makkelijk schoon te houden. De toplaag maakt de vloer bovendien vochtbestendig waardoor deze zonder problemen in vochtige ruimtes zoals de keuken of badkamer geplaatst kan worden.

 

Wil je geen seallaag laten aanbrengen om de open structuur van de vloer te behouden? Dan laat je best wel een extra laklaag op de vloer aanbrengen. Deze verandert niets aan de open structuur van de vloer, maar beschermt wel tegen vlekken, vuil, verkleuring en beschadiging.

 

Plaatsing

Op gietvloeren, tegelvloeren, cementdekvloeren, houten vloeren, … Een siergrindvloer kan zowel binnen als buiten aangebracht worden op elke stabiele en vormvaste ondergrond.

Het is ook belangrijk dat de ondergrond schoon, droog en vlak is. Op een ondervloer met oneffenheden zal het grindtapijt er niet uitzien zoals het moet. Een grindvloer kan wel wat oneffenheden op de ondergrond wegwerken, maar door zijn beperkte dikte (6 à 8 mm) zeker niet alles. Vertoont de ondergrond veel oneffenheden, dan kan je hem misschien beter laten egaliseren. Laat je hierbij zeker adviseren door de vakman die jouw vloer legt.

De uiteindelijke plaatsing van de grindvloer verloop als volgt:

  1. De plaatsing begint meestal met het aanbrengen van een primer op de ondergrond. De primer zorgt voor een goede vochtafscherming, maakt dat de grindvloer goed op de ondergrond rust en voorkomt dat de grindkorrels loskomen.
  2. Vervolgens wordt het mengsel van grindkorrels en epoxyhars over de vloer uitgestreken en uitgevlakt. De dikte van grindvloeren is afhankelijk van de dikte van de gebruikte grindkorrels. Zo heeft grindtapijt met grindkorrels van 2 – 3 mm een dikte van 6 à 8 mm. De opbouwdikte is dus vrij beperkt waardoor een kiezelvloer zich goed leent voor renovaties waarbij hij over de bestaande vloer gelegd wordt.
  3. Wil je steentapijt met een gesloten structuur, dan wordt nog een seallaag aangebracht. Voor steentapijt met een open structuur is enkel een beschermende laklaag nodig.

 

Tip: een grindvloer leggen is niet eenvoudig. Het is belangrijk dat de plaatsing goed gebeurt om een duurzaam en mooi resultaat te garanderen. Schakel daarom een erkend vakman in. Deze kan niet alleen de plaatsing van de vloer tot een goed einde brengen. Hij kan je door zijn kennis en ervaring in het vak ook gepast adviseren over de kleur, korreldikte, structuur (open of gesloten), de eventuele behandeling van de ondergrond, …

Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project en wensen? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende vakmannen uit jouw buurt via de offertepagina.

 

Grindvloer reinigen

Grindvloeren vragen geen speciaal onderhoud. Meestal volstaat een regelmatige stofzuigbeurt. Vlekken door te morsen met drank, eten, … kan je makkelijk verwijderen met water, eventueel gecombineerd met een neutraal reinigingsmiddel.

De vloer af en toe poetsen met een vochtige dweil is dan weer goed om aangelopen vuil en vet te verwijderen. Gebruik hiervoor bij voorkeur reinigingsmiddel dat specifiek bedoeld is voor grindvloeren.

1 of 2 keer per jaar of bij extreme vervuiling is een grondige schrobbeurt nodig. Vooral in geval van een grindvloer met open structuur moet je het achtergebleven schoonmaakwater opzuigen met een waterstofzuiger. Je kan ook een speciale schrobmachine gebruiken met een zachte borstel in combinatie met een waterstofzuiger.

 

Grindtapijt vs. marmertapijt

Een grindvloer of grindtapijt (ook steentapijt genoemd) is niet hetzelfde als marmertapijt. De benamingen worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil.

  • Een grindvloer of steentapijt bestaat uit al dan niet gekleurde steenkorrels (riviergrind of kwartskorrel). Breekt er een stukje van een gekleurde steenkorrel, dan zie je een kleurverschil.
  • Marmertapijt bestaat uit stukjes echt marmer. Breekt er een stukje af, dan zie je geen kleurverschil. Marmertapijt voelt comfortabeler aan dan steentapijt.

 

Inspiratievoorbeelden

grindtapijt

 

grindvloer reinigen

 

siergrindvloer

 

grindvloer prijzen

 

kiezelvloer

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten