Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Voordelen en nadelen van gietvloeren

Gietvloeren zijn naadloze vloeren met een moderne look. Ze kunnen in zowat elke ruimte van de woning geplaatst worden, maar ze kunnen ook in industriële omgevingen toegepast worden. In dit artikel vind je een overzicht van de voordelen en de nadelen van gietvloeren aan de hand van 5 belangrijke criteria bij het kiezen van een vloerbedekking.

Snel naar: onderhoud & hygiëneopbouw & plaatsingprijstoepassingenslijtage & stevigheid

 

 

voordelen gietvloeren plaatsen 1) Onderhoud & hygiëne

Een groot voordeel van gietvloeren is dat ze makkelijk te onderhouden zijn. Aangezien het om naadloze vloeren gaat, is vuil makkelijk te verwijderen: er kan namelijk geen vuil tussen voegen belanden.

Bij veel andere vloeren is het onderhoud wel wat moeilijker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vuil dat zich ophoopt in de voegen van tegel- of parketvloeren of aan stof dat zich verzamelt in tapijtvloeren. Dit maakt het schoonmaken van deze vloerbedekkingen heel wat moeilijker dan bij gietvloeren.

 

 

2) Opbouw & plaatsing: belangrijk voordeel van gietvloeren

Gietvloeren zijn vaak slechts enkele millimeters dik. Wil je je vloer vernieuwen, dan kan deze vloerafwerking dan ook vaak gewoon bovenop de bestaande vloer gegoten worden. Meer info over de opbouw en geschikte ondervloeren voor gietvloeren vind je in dit artikel.

Tegelvloeren hebben al snel een dikte van 1 centimeter of meer. Voor betonvloeren moet je zelfs rekenen op een minimale opbouwhoogte van 7 centimeter. Hoe dikker de vloeropbouw, hoe moeilijker de vloerrenovatie zal worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanpassen van deuren om plaats te bieden aan de nieuwe vloer.

Een belangrijk voordeel van gietvloeren bij dit criterium is dat ze zelfnivellerend zijn. Dit betekent dat ze gewoon op het vloeroppervlak kunnen gegoten worden zonder ze achteraf te moeten egaliseren. Bij een tegelvloer is de plaatsing veel complexer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voorbereiden van de ondergrond, het verlijmen van de tegels en het voegwerk.

 

3) Prijs

De prijs is vanzelfsprekend een belangrijk criterium bij het vergelijken van verschillende vloeren. Voor epoxyvloeren en polyurethaan vloeren, twee van de populairste gietvloeren, kan je je respectievelijk verwachten aan prijzen vanaf 70 en 80 euro per m2. Een overzicht van de prijzen van verschillende soorten gietvloeren en andere naadloze vloeren vind je in het artikel “Prijs gietvloer per m2“.

De startprijzen van tegelvloeren zijn vergelijkbaar. Er bestaan natuurlijk heel wat verschillende soorten vloertegels, waardoor de prijzen al snel kunnen oplopen. Er zijn wel wat goedkopere alternatieven voor gietvloeren. Onder meer laminaatvloeren, kurkvloeren en vloeren uit pvc zijn redelijk goedkope en trouwens ook dunne vloeren.

Hou er rekening mee dat de prijzen van vloeren niet alleen afhankelijk zijn van het type vloerbedekking. Onder meer de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van de werken en de bereikbaarheid van de vloer spelen ook een rol bij het berekenen van de kosten.

 

Ben je op zoek naar een prijs op maat voor de plaatsing van een gietvloer? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij specialisten in de plaatsing van gietvloeren en andere soorten naadloze vloeren. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

4) Toepassingsmogelijkheden

Een groot voordeel van gietvloeren is dat ze veel toepassingsmogelijkheden hebben. Zo kunnen ze zowel in particuliere als industriële omgevingen toegepast worden. Ze kunnen in zowat elke ruimte van de woning geplaatst worden, het is zelfs mogelijk om een gietvloer in de badkamer te plaatsen. In de badkamer is de kunsthars overigens ook populair als wandafwerking om een strakke, harmonieuze look te creëren. Onder bepaalde omstandigheden is het trouwens mogelijk om een gietvloer buiten te plaatsen.

 

5) Slijtage & stevigheid

Algemeen gesproken zijn gietvloeren redelijk stevig, maar niet zo stevig als bijvoorbeeld tegelvloeren. Er bestaat ook enig risico op scheuren en krassen, vooral bij epoxy gietvloeren. Dit is toch een belangrijk nadeel om rekening mee te houden als je de plaatsing van een gietvloer overweegt. Daarnaast kan een epoxyvloer na verloop van tijd enige verkleuring vertonen. Als je kiest voor een gietvloer in een lichte kleur, dan draag je best niet te vaak schoenen op de vloer. Anders kunnen er al snel strepen op de vloer zichtbaar worden.

 

voordelen nadelen gietvloeren

 

Overige criteria

Naast bovengenoemde criteria zijn er nog andere punten die in het voordeel van gietvloeren spreken. Zo kan je zo goed als alle gietvloeren combineren met vloerverwarming. Dit verhoogt het comfort aanzienlijk.

Ook de uitstraling en het comfort van de vloerbedekking spelen natuurlijk een belangrijke rol. Aangezien gietvloeren naadloos gelegd worden, geven ze je interieur een strakke, moderne look. Daarnaast zijn ze vaak beschikbaar in heel wat kleuren. Zo kan je zeker een kleur vinden die mooi bij de rest van je interieur past. Het belopen van het egale oppervlak van een gietvloer is een aangename, comfortabele ervaring, zeker in combinatie met vloerverwarming.

De meeste gietvloeren zijn bovendien ook waterdicht. Dit maakt ze zoals reeds gezegd ook geschikt voor toepassing in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Als je iets morst op de vloer, zal de vloerbedekking het vuil niet gaan opslorpen. Dit maakt het schoonmaken een pak eenvoudiger.

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten