Cementgebonden gietvloer
Een cementgebonden gietvloer heeft een op beton gelijkende look en past hierdoor goed in een modern en sober vormgegeven interieur. Deze vloer kan naadloos over een bestaande (tegel)vloer worden aangebracht en is relatief eenvoudig schoon te maken.
Kenmerken cementgebonden gietvloer
Een cementgebonden gietvloer, onterecht soms ook wel eens betonvloer genoemd, bestaat uit twee of meer lagen. De hoofdbestanddelen van deze vloer bestaan uit cement, toeslagstoffen en bindmiddelen.
Een cementgebonden vloer krijgt als finish een beschermende coating (polyurethaan of wax) waardoor vocht en vuil zo veel mogelijk worden afgestoten. Deze toplaag kan zowel een matte als een glanzende uitstraling aan de vloer geven.
In de praktijk wordt een cementgebonden vloer als een gietvloer beschouwd, maar strikt genomen klopt dit niet. Dit type vloer is namelijk minder of zelfs niet zelfnivellerend, wat net een van de belangrijkste kenmerken van gietvloeren is.
Toepassing in vochtige ruimtes
Een cementgebonden gietvloer is strikt genomen niet geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes, zoals badkamers. De vloer heeft hiervoor een te open structuur. Wil je een vloer met een betonlook in de badkamer dan kun je beter uitkijken naar een vloer van beton ciré (betonstuc), een troffelvloer of een polyurethaan vloer met betonlook.
Geschikte ondergrond
De ondergrond moet vlak en vormvast zijn. Zandcement vloeren en tegelvloeren zijn uiterst geschikt. Het is in de meeste gevallen noodzakelijk om de ondervloer goed te schuren voordat de uiteindelijke vloer wordt aangebracht. In het geval van gladde oppervlakken, zoals tegelvloeren, past men daarnaast een epoxy primer toe. Deze primer zorgt ervoor dat het cement goed aan de ondergrond kan hechten.
Kleur van de vloer en wijze van afwerking
Een standaard cementgebonden gietvloer is leverbaar in een aantal grijstinten en zandkleuren. De uiteindelijke uitstraling van de vloer hangt af van de wijze waarop de vloer gepolijst wordt en de coating of de waxlaag die toegepast wordt.
Hoe wordt een cementgebonden gietvloer gelegd?
Het cement wordt afhankelijk van de grootte en de locatie van de woning ter plaatse aangemaakt. De vloer wordt in één keer aangebracht en uitgevlakt om daarna te drogen. Na een bepaalde droogtijd wordt de vloer gepolijst waardoor deze zijn uiteindelijke betonlook krijgt.
Afhankelijk van de wensen van de klant kan de vloer ook nog beschermd worden met één of meerdere beschermingscoatings. Gemiddeld genomen kost het leggen van een cementgebonden gietvloer vijf dagen. Tussendoor kan de vloer niet belopen worden. Na het leggen heeft de vloer twee dagen nodig om verder uit te drogen. Deze kan dan voorzichtig belopen worden. Het duurt ongeveer een week voordat de vloer volledig belast kan worden.
Voordelen, nadelen en belangrijke eigenschappen
Voordelen cementgebonden gietvloer
– Slijtvaste vloer.
– Authentiek karakter en een stoere, industriële betonlook.
– Kan, afhankelijk van de samenstelling, gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming.
– Ideaal bij renovatie en beperkte oppervlakten.
Nadelen cementgebonden gietvloer
– Vloer is niet volledig vloeistofdicht (niet geschikt voor badkamers).
– Tijdens het drogen van de vloer kunnen scheuren ontstaan (inherent aan deze vloer).
– Het leggen (gieten) van de vloer kost veel tijd (ongeveer vijf werkdagen).
Schoonmaken van een cementgebonden gietvloer
Een cementgebonden gietvloer kun je het beste dagelijks swifferen of bezemen zodat zand en vuil zo veel mogelijk verwijderd worden. Zand heeft een schurende werking en zorgt voor beschadigingen aan de toplaag. Stofzuigen met een parketborstel is ook een goede manier om de vloer schoon te houden. Wil je de vloer nat reinigen? Gebruik dan geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals azijn, spiritus, chloor of anti-kalkmiddelen. Deze kunnen voor verkleuringen in de vloer zorgen. Het beste gebruik je een natuurlijke zeep, en dan het liefst in kleine hoeveelheden. Het gebruik van te veel zeep leidt op den duur tot een vettig laagje op de vloer.
Krasjes en beschadigingen in de vloer zijn soms niet te vermijden. Het voordeel van een cementgebonden gietvloer ten opzichte van een kunststof gietvloer is dat deze niet zo snel opvallen. Krasjes zijn in de regel dan ook makkelijker te repareren of te camoufleren met een speciale onderhoudsolie die op kleur gebracht is.
Prijs cementgebonden gietvloer per vierkante meter
De prijs voor een cementgebonden gietvloer hangt samen met het aantal vierkante meters. Je kan je verwachten aan een startprijs van ongeveer 75 euro per vierkante meter. Voor meer info en een vrijblijvende offerte kan u nu ook online prijzen aanvragen op maat van uw project. Meer info vind je hier.
Kies voor kwaliteit en ervaring!
Het aanbod aan gietvloeren is enorm. Neem daarbij alle verschillende termen en merknamen die fabrikanten hanteren zoals: betonlook, woonbeton, betoncire, gietbeton of designbeton en de verwarring is compleet. Om niet voor onverwachtse verrassingen komen te staan doe je er goed aan enkel beroep te doen op firma’s die gespecialiseerd zijn in gietvloeren.