Anhydrietvloer: voordelen & prijs
Een anhydrietvloer is een dekvloer waarop je uiteindelijke vloerafwerking komt te liggen (bv. een gietvloer). Wil jij een nieuwe vloer laten plaatsen of je huidige vloer vervangen? Dan is zo’n chape op basis van anhydriet mogelijk een goede keuze. Maar welke voordelen heeft deze dekvloer precies? Wat kost het en met welke punten moet je rekening houden? Je leest het hier.
Ga snel naar:
Voor- en nadelen anhydrietvloer
Anhydrietvloer: gemiddelde prijs
Hoe anhydrietvloer plaatsen?
Belangrijke aandachtspunten
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes
Wat zijn de eigenschappen van een anhydrietvloer?
Een anhydrietvloer is een betonachtige gietdekvloer. Deze vloeichape komt bovenop de constructievloer van je woning. En op deze dekvloer plaats je dan je uiteindelijke vloerafwerking. Een anhydrietvloer is vooral handig bij grote oppervlakken of als de opbouwhoogte van je vloerpakket beperkt is. Deze vloeichape heeft de volgende eigenschappen:
- Dikte van 5 tot 6 cm
- Bindmiddel op basis van gips
- Mix van het bindmiddel met zand en water
- Tussenlaag bovenop een constructievloer
- Gevloeid in plaats van gesmeerd
- Beloopbaar na 24 uur
- Droogtijd van 1 week per centimeter
Wil je een anhydrietvloer laten plaatsen én eventueel ook laten afwerken met een gietvloer? Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten.
Voor- en nadelen van een anhydrietvloer
Een anhydrietvloer is een gietdekvloer die je kan gebruiken onder allerlei topvloeren. Ook voor een gietvloer als afwerking is deze chape ideaal. Een blik op de voordelen en nadelen:
Voordelen anhydrietvloer
- Geschikt voor grote oppervlakken: een anhydrietvloer is overal even sterk en krimpt praktisch niet. Dit maakt de vloer zeer geschikt voor grotere oppervlaktes, zoals een grote woonkamer. Maar ook in kleinere ruimtes is zo’n chape zeker geschikt.
- Hoge weerstand: anhydriet heeft een hoge weerstand tegen scheurvorming. Daarnaast heeft het een hoge druk- en buigsterkte. Hierdoor is dit materiaal dus perfect te gebruiken onder je toplaag.
- Zelfnivellerend: anhydriet is zelfnivellerend en zorgt er dus zelf voor dat het egaal en glad verdeeld is. Wel moet een vakspecialist achteraf alles nog even egaliseren, zodat er nergens hoogteverschil is. Maar dit zal de dekvloer dus grotendeels zelf doen, waardoor de chapewerken snel vooruit gaan.
- Duurzaam: anhydriet is duurzaam en gaat zeer lang mee. Dit komt omdat het materiaal sterk en stevig is en een goede weerstand heeft. Hierdoor kan jij jaren vooruit met je vloeropbouw.
- Veel afwerkingen mogelijk: er zijn allerlei soorten afwerkingen mogelijk over de anhydrietvloer heen. Ook de combinatie met vloerverwarming is erg interessant.
Nadelen anhydrietvloer
- Niet geschikt voor vochtige ruimtes: één van de bestanddelen van anhydriet is calciumsulfaat. Dit materiaal breekt zichzelf langzaam af als het gedurende lange tijd in aanraking komt met vocht. Een anhydrietvloer is hierdoor minder geschikt voor badkamers.
- Alleen in huis te gebruiken: je kan een anhydrietvloer alleen in huis, op kantoor of in een bijgebouw gebruiken. De vloer moet overdekt zijn en kan niet tegen grillige weersomstandigheden. Dus de vloer als terras gebruiken is helaas geen optie.
- Kan zwaar zijn: als de laag dikker is dan 6 cm, kan de vloer erg zwaar worden. Een standaard dikte is dan ook 5 tot 6 centimeter.
Wil je meer weten over de voor- en nadelen van een anhydrietvloer? En over een gietvloer als uiteindelijke afwerking? Kom vrijblijvend in contact met meerdere specialisten.
Anhydrietvloer: gemiddelde prijs
Een exacte prijs voor een anhydrietvloer is lastig te geven. Je moet denken aan een richtprijs van € 12 à 20 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Maar de uiteindelijke totaalprijs zal sterk afhangen van de oppervlakte, de dikte van de chape, de bereikbaarheid van de vloer, …
LET OP: bovengenoemde prijs is slechts een richtprijs. Als je wil weten hoeveel het plaatsen van jouw dekvloer en gietvloer exact gaat kosten, kan je het best meerdere offertes aanvragen en deze eerst goed vergelijken. Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan.
Hoe anhydrietvloer plaatsen?
Een anhydrietvloer zelf plaatsen is niet aan te raden. Er komt nogal wat bij kijken en bovendien moet je over de juiste gereedschappen beschikken. Een specialist gaat als volgt te werk:
-
Voorbereidende werken
Allereerst is het belangrijk dat een specialist je constructievloer klaarmaakt voor de anhydrietlaag. De ondergrond moet droog en schoon zijn, maar ook stabiel. Als je een zwevende dekvloer hebt, plaatst de specialist bovendien eerst PE-folie, een akoestische mat of isolerende onderlaag.
-
Primer aanbrengen
Als je de anhydrietvloer rechtstreeks op de draagvloer laat aanbrengen, is het nodig dat de specialist een hechtprimer gebruikt. Hierdoor hecht alles straks optimaal. Deze primer moet eerst drogen voordat de specialist verder kan met de werkzaamheden.
-
Hoogte bepalen
Je dekvloer moet natuurlijk wel de juiste hoogte hebben. De specialist bepaalt dit vooraf zodat de vloer straks helemaal op maat is voor jouw situatie. Hiervoor gebruikt hij onder andere een laserwaterpas, driepoter, …
-
Anhydrietvloer gieten
Nu is het tijd om de anhydrietvloer te gieten. De specialist gebruikt een speciale slang om al het materiaal goed en gelijkmatig over de ondergrond te verdelen. Anhydriet is zelfnivellerend, waardoor de specialist het materiaal slechts beperkt moet glad strijken.
TIP: om te zorgen voor een goede, egale en stevige anhydrietvloer laat je deze het best plaatsen door een expert. Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.
Belangrijke aandachtspunten
Een anhydrietvloer laten leggen kan een uitdagende klus zijn. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden, maar een vakspecialist helpt je uiteraard graag. Het gaat hierbij om de volgende aandachtspunten:
- Droogtijd: die hangt af van de dikte van de chape. In principe geldt de regel: er droogt 1 cm per week. Wel is de vloer vaak al na 24 uur beloopbaar. Bespreek dit vooraf goed met de specialist, zodat je weet wat wel en niet kan.
- Dikte: de dekvloer is meestal 3,5 tot 6 cm dik. Als je ook vloerverwarming wil, moet de vloer wel echt 6 cm dik zijn om alles mooi te kunnen wegwerken. Een vakspecialist heeft hierover alle kennis en kan je natuurlijk verder informeren over de mogelijkheden.
- Afwerking: er zijn veel verschillende vloerafwerkingen mogelijk bij een anhydrietchape. Denk aan tegels en laminaat, maar natuurlijk ook aan verschillende soorten gietvloeren.
- Isolatie: bij een anhydrietvloer kiest de vakspecialist vaak voor randisolatie. Tussen de constructievloer en anhydrietlaag komt een reflecterende folie zodat de 2 lagen niet aan elkaar hechten. Dit om scheuren te voorkomen, aangezien de constructievloer een andere werking heeft bij temperatuurverschillen.
- Schuren: om de toplaag aan te brengen, dient een specialist de anhydrietlaag soms eerst te schuren. Dit omdat er bij het storten een laagje water ontstaat, waarin kalk kan zitten. Dit geeft dan een witte waas en zorgt ervoor dat de toplaag niet goed hecht. Schuren kan 3 weken na het gieten van de chape.
Wil je nog meer weten over een anhydrietvloer? Een vakspecialist geeft je graag meer uitleg en advies op maat. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere experts.
Anhydrietvloer: veelgestelde vragen
Een anhydrietvloer laten leggen brengt de nodige keuzes en belangrijke aandachtspunten met zich mee. Mogelijk heb je nog wat vragen hierover. We bespreken ze hieronder:
-
Kan ik mijn anhydrietvloer verven?Dit is eigenlijk niet aan te raden. Een anhydrietvloer is slechts een tussenlaag, geen topvloer. Over de anhydrietlaag moet je nog een toplaag laten leggen zoals een gietvloer, laminaat, tegels, … Dus een anhydrietvloer verven heeft simpelweg geen zin. -
Wat is de minimale dikte van een anhydrietvloer?De minimale dikte van de vloer is 3,5 centimeter. Maar als je vloerverwarming laat leggen, dient de laag 6 cm dik te zijn. Ook een dikte van 7 centimeter is mogelijk, maar dan wordt de vloer wel zwaar. Het is belangrijk om eerst de mogelijkheden te bespreken met een specialist. -
Kan ik een anhydrietvloer nemen in de badkamer?Je kan beter geen anhydrietvloer in de badkamer nemen. Een bestanddeel van anhydriet kan niet tegen vocht, waardoor het zichzelf bij langdurige blootstelling gaat afbreken. Je badkamer is natuurlijk vaak een vochtige ruimte. Dus doorgaans is een anhydrietvloer hiervoor geen goede keuze.