Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gietvloer schoonmaken

Het eenvoudige onderhoud is zeker één van de redenen waarom gietvloeren tegenwoordig zo populair zijn. Een gietvloer schoonmaken vraagt weinig inspanning. Een stofzuiger en occasioneel een vloerreiniger is voldoende. Doordat ze in één stuk gegoten worden, zijn er ook geen naden waar vuil en stof kan inkruipen. Dat zorgt ervoor dat jouw gietvloer er mits een minimum aan poetswerk er steeds stralend uitziet. En zeg nu zelf, wie wil er nu geen vloer die je amper moet schoonmaken?

Ga snel naar: vlekken verwijderengietvloer krassentoplaag vervangentips

 

gietvloer reinigen Wanneer gietvloer reinigen?

Net zoals andere vloeren heeft ook een gietvloer nood aan periodiek en grondig onderhoud. Op zich verschilt het onderhoud van een gietvloer niet zo heel hard van andere vloeren zoals tegels of parket. Het grote verschil is dat een gietvloer vloeistofdicht is, waardoor water of oliën niet in de vloer trekken.

Dus producten met lijnolie of zeep dringen niet in de vloer maar laten eerder een vettige film na op de vloer. Dat laagje trekt net vuil en stof aan waardoor je vloer er vuil gaat uitzien. Zeepresten die zich hechten aan de vloer maken een gietvloer ook gladder.

 

Dagelijks/wekelijks onderhoud

Hoe vaak je de vloer schoonmaakt hangt af van verschillende factoren zoals de intensiteit van het gebruik, huisdieren en jouw persoonlijke voorkeur. We raden aan een gietvloer minimaal 1 keer per week schoon te maken met een stofwisser of een stofzuiger. Losliggend stof en vuil zoals kruimels worden op die manier eenvoudig verwijderd, goed voor ongeveer 75% van de totale vervuiling.

De grootste zichtbare vervuiling wordt echter veroorzaakt door de resterende 25 %, beter bekend als de ‘vettige’ deeltjes. Hiertegen is een stofzuiger of stofwisser niet opgewassen. Een microvezel vlakmop of een dweil in combinatie met een zeepvrij (PH neutraal) schoonmaakmiddel biedt een oplossing.

 

Grondige beurt

Merk je dat het wekelijks onderhoud niet meer volstaat om de vloer proper te krijgen, dan is het tijd voor een grondige poetsbeurt van jouw gietvloer. Uiteraard hoef je niet steeds heel de vloer te reinigen. Het kan best zijn dat je bepaalde stukken van de vloer eens extra behandelt, bijvoorbeeld omdat er gemorst is of strepen jouw vloer ontsieren. Specifieke vlekken of strepen pak je best aan met een schoonmaaksponsje. Gebruik zeker geen schuursponsje.

Een gietvloer grondig reinigen doe je best met een aangepaste vloerreiniger in combinatie met een microvezel dweil. Stofzuig eerst op voorhand zodat stof en losliggend vuil weg zijn. Gebruik ook zeker niet te veel water, want dat kan een laagje kalk achterlaten. Is de oppervlakte te groot of de vervuiling te grondig, dan kan je opteren voor een schrobzuigmachine. Deze heeft een tienmaal hogere borsteldruk dan bij handmatige reiniging, maar beschadigt je gietvloer niet.

 

Vlekken verwijderen

De meeste vloeistoffen en vlekken zijn eenvoudig te verwijderen, maar met koffie, thee, olie en rode wijn ben je er toch maar best zo snel mogelijk bij. Neem een natte doek of keukendoekje en neem de vlek zo snel mogelijk op. Na 7 uur trekt de vlek in je vloer en is die nog maar moeilijk te verwijderen. Is de vlek toch al opgedroogd? Dan kan je ze enkel nog verwijderen met een aangepast product.

Een ander vaak voorkomend probleem zijn zwarte schoenstrepen. Breng wat reinigingsmiddel op de streep aan en poets met de microvezel vlakmop. Een schoonmaakpad met een lichte kleur (wit) biedt ook hier een oplossing. Gebruik in elk geval geen schuurspons of ander materiaal dat krassen op jouw gietvloer veroorzaakt. Een gietvloer reinigen met een stoomreiniger is ook geen goed idee. Meestal is de afwerklaag daar niet tegen bestand.

 

Gietvloer krassen

Wanneer een gietvloer vaak bewandeld wordt met schoenen ontstaan er sowieso minuscule krasjes in de vloer. Wanneer je jouw gietvloer volgens de richtlijnen schoonmaakt, dan valt dat niet op. Toch kan het zijn dat na verloop tijd vuil en stof in deze krasjes gaat nestelen, waardoor je deze dan ook ziet. De krasjes zijn niet te verwijderen uit een gietvloer, wel het vuil dat er in zit. Probeer krassen vooral niet weg te schuren of te polijsten. Laat dit aan een vakman over. Die vind je hier.

 

Toplaag vervangen

Een van de vele voordelen van een gietvloer is zijn sterkte. Een gietvloer wordt gegoten in meerdere lagen wat een zeer sterke en solide vloer vormt. Maar dat wil niet zeggen dat een gietvloer helemaal niet slijt. Een druk bewandelde gietvloer gaat zeker 10 jaar mee vooraleer de toplaag gaat slijten. Net doordat een gietvloer uit meerdere lagen is opgebouwd, is het mogelijk om enkel de toplaag te vervangen.

Wanneer is dit nodig? Zijn er strepen, vlekken of krassen die je er echt niet meer uit krijgt? Of ziet de vloer er een beetje dof uit? Of vind jij persoonlijk dat hij niet meer voldoende blinkt? Dan is een nieuwe toplaag zeker een optie. Een gietvloerspecialist kan je hierbij adviseren. Ontvang hier gratis en vrijblijvend een prijsvoorstel op maat voor een nieuwe toplaag.

 

Tips gietvloer schoonmaken

Graag geven we je nog enkele tips mee om jouw prachtige gietvloer te laten blinken:

  • Gebruik zo weinig mogelijk schoonmaakmiddelen en al zeker geen zeep.
  • Geen schuursponsjes of borstels met harde haren.
  • Plaats viltjes onder je meubels.
  • Vermijd schuiven over de vloer zoveel mogelijk.
  • Draag pantoffels in plaats van schoenen waar mogelijk.
  • Deurmatten houden heel veel stof en vuil tegen.
  • Verwijder strepen, wijn en koffie meteen.

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten