Beton cire: Vloer met betonlook
Zoek je een vloer met een stoere betonlook, dan is beton cire een echte aanrader. Beton cire, ook wel betonstuc genoemd, bestaat uit een mengsel van cement, hars, toeslagstoffen en pigmentpoeder. Beton cire is van zichzelf niet waterdicht maar verkrijgt zijn watervaste eigenschappen door een behandeling met een impregneermiddel en een speciale waterdichte coating. Het impregneren en coaten gebeurt nadat de vloer gelegd en geschuurd is.
Verkrijgbare kleuren beton cire
Beton cire is in veel kleurschakeringen verkrijgbaar. De mortel wordt op kleur gebracht door het toevoegen van pigment.
Veelal zijn de grijstinten populair vanwege de strakke en stoere betonlook maar in principe kun je kiezen uit meer dan vijftig kleuren waaronder allerlei warme aardetinten. Kenmerkend voor beton cire zijn de vloeiende lijnen die tijdens het aanbrengen en het schuren van de vloer ontstaan. Deze geven de vloer zijn mooie levendige betonlook.
Het poeder wordt aangemaakt met een vloeibare hars en kan daarna als stucmortel in geringe laagdiktes (2-3 mm) aangebracht worden op wanden, meubels en vloeren.
Geschikte ondervloeren
Beton cire kan het best op een vlakke cement- of betonnen vloer worden aangebracht. Aanbrengen op Lewisplaten of op Anhydriet is ook mogelijk. Een houten ondervloer is niet geschikt als ondervloer. Voor een nette afwerking is het van belang dat de ondergrond zo vlak mogelijk is.
Aanbrengen van een Beton Cire vloer
Het aanbrengen van een beton cire vloer duurt, inclusief het drogen, gemiddeld anderhalve week. De vloer wordt namelijk in lagen aangebracht en moet na het aanbrengen hiervan ook enkele dagen drogen. De volgende werkwijze wordt gehanteerd:
1. Geschikt maken van de ondergrond (primer) / eventueel ondervloer uitvlakken met egaline
2. Beton cire laag van grove structuur aanbrengen
3. Droogtijd 2 tot 4 uur
4. Beton cire laag van fijne structuur aanbrengen
5. Droogtijd 24 uur
6. Schuren van de vloer
7. Droogtijd van vier tot zes dagen
8. Impregneren van de vloer en aanbrengen van beschermende coating (sealer)
Voor- en nadelen van betonstuc
Net zoals elk type gietvloer heeft ook beton cire specifieke eigenschappen. Onderstaand vind je een overzicht van de voordelen en nadelen:
Voordelen beton cire vloer
– Stoere moderne betonlook
– Sterke slijtvaste vloer
– Naadloos, makkelijk in onderhoud
– Combinatie met vloerverwarming mogelijk
– Goed toepasbaar in vochtige ruimtes (badkamer)
Nadelen beton cire vloer
– Aanbrengen van de vloer kost veel tijd
– Prijs van plaatsing relatief duur tov andere gietvloeren.
Onderhoud en reinigen
Je kunt een vloer van beton cire het beste reinigen met een niet agressieve allesreiniger. Chloor of andere bleekmiddelen en antikalkmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden. Ze kunnen doffe plekken in de toplaag van de vloer veroorzaken. Het stofzuigen van de vloer met een parketborstel is een goede manier om zand en vuil zoveel mogelijk te verwijderen. Een beton cire vloer zal minder snel krassen dan een polyurethaan vloer, maar zand heeft een schurende werking en kan hierdoor voor een snellere slijtage van de toplaag zorgen.
Gietvloer waxen
Het is aan te raden om eens in de twee á drie maanden (afhankelijk van het gebruik natuurlijk) de vloer met een speciale wax te behandelen. Je behoudt hiermee de mooie natuurlijke glans van de vloer en beschermt deze gelijk tegen vocht en vuil. Het beste informeer je bij de verkoper van de vloer welk onderhoudsmiddel je het beste kunt gebruiken want dit is afhankelijk van de wijze waarop de vloer is afgewerkt.
Prijs beton cire vloer
Voor het laten aanbrengen van een beton cire vloer moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €80 per vierkante meter. Zijn er bijzondere omstandigheden of speciale wensen, dan kan dit bedrag oplopen tot ongeveer €125 per vierkante meter of zelfs nog meer. Vraag nu vrijblijvend prijzen aan bij gespecialiseerde aannemers aan via onze online offerteservice.