Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Plinten bij een gietvloer

Is een plint nog nodig als je een gietvloer hebt? En voor welk soort plint kies je dan het beste?
Ontdek in dit artikel het nut van plinten bij een gietvloer en ook of je deze best voor of na het gieten van de vloer plaatst.

 

 

Plinten of geen plinten bij een gietvloer?

Plinten zijn vrijwel altijd aan te raden bij het leggen van een gietvloer omdat ze de aansluiting tussen de muur en vloer perfect camoufleren.

Daarnaast beschermen ze de muur aan de onderzijde tegen vocht en beschadigingen.

Een gietvloer kan overigens wel zonder plinten worden gelegd, maar dan is het wel van belang dat de aansluiting tussen de vloer- en muur mooi strak is afgewerkt.

 

 

Soorten plinten voor een gietvloer

Plinten zijn in vele soorten en vormen te verkrijgen. Ze beschermen niet alleen het pleisterwerk op de muur maar hebben ook een uiterst decoratieve functie.

 

1) Gietvloer met ingewerkte plint

Bij een ingewerkte plint is er in het stucwerk een uitsparing gemaakt waardoor de plint volledig met de stuclaag gelijk loopt.
Hierdoor valt de plint nagenoeg niet meer op, zeker niet als deze dezelfde kleur als de muur (of vloer) heeft.

 

2) Aluminium plinten voor een gietvloer

Aluminium plinten zijn in de regel vrij slank van uitvoering en zijn erg onderhoudsvriendelijk. Ze zijn in veel afwerkingen (onbewerkt, geborsteld, gelakt, gezandstraald) verkrijgbaar en geven een luxe en moderne uitstraling aan het interieur. Er zijn ook holle aluminium plinten te koop waarachter een leiding of bedrading kan worden weggewerkt.

 

3) MDF plinten

MDF plinten worden zeer veel toegepast. Ze zijn in een groot scala aan vormen verkrijgbaar (romantisch, barok, eigentijds) en kunnen in alle mogelijke kleuren afgewerkt worden. Meestal wordt de plint in dezelfde kleur als de muur geverfd om het ruimtelijke effect te benadrukken.

 

Aangezien onbewerkt MDF een vochtgevoelig product is, is het wel van belang dat het MDF van een goede laklaag (coating) is voorzien. MDF plinten zijn aantrekkelijk geprijsd en je kunt ze makkelijk verven in een kleur naar wens.

 

4) Houten plinten

Houten plinten worden van oudsher al veelvuldig toegepast, zij het want minder vaak bij gietvloeren. Houten plinten worden vaak gebruikt in combinatie met vloerbedekking, laminaat of een parketvloer. Ze hebben een warme robuuste uitstraling en gaan een leven lang mee. Er is een grote keuze aan houtsoorten (beuken, grenen, eiken, kersen, noten, hardhout, enz.) en ook allerlei vormen zijn mogelijk (recht, plat, hol, gegolfd).

 

5) RVS plinten (Roestvrij stalen plinten)

Roestvrij stalen plinten kunnen dankzij hun industriële uitstraling perfect gecombineerd worden met een gietvloer. Er is wat minder keuze in RVS plinten dan bij de overige soorten plinten maar maatwerk is mogelijk waardoor deze plinten perfect zullen aansluiten op een bestaande situatie. Je kunt bij de meeste leveranciers kiezen uit een geslepen of geborstelde uitvoering.

 

De plaatser van je gietvloer zal je verder helpen in de keuze van plinten
 ✓ Vraag hier een gratis offerte.

 

plinten gietvloer

 

 

Plinten voor of na het gieten van de vloer aanbrengen?

Het beste is het om de plinten pas ná het leggen van de gietvloer aan te brengen.
Het aanbrengen van de plint vóór het gieten geeft wel een mooi resultaat, maar het risico bestaat dat de plint bij werking van de bouw los van de muur gaat komen.
Verder is een ingegoten plint niet makkelijk meer te vervangen. Het vooraf plaatsen van plinten wordt dus in de meeste gevallen afgeraden.
Het nadeel van achteraf plaatsen is wel dat de aansluiting tussen de plint en de vloer soms moet worden afgekit om een waterdichte afsluiting tussen de plint en de vloer te krijgen. Dit geldt vooral voor houten plinten en MDF plinten.

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten