Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gietvloer over tegels

Gietvloeren komen steeds meer voor en dat heeft veel te maken met hun slijtvastheid, naadloze afwerking en moderne uitstraling. Gietvloeren kan je op allerlei ondervloeren leggen, waaronder ook tegels. Maar wat zijn nu de voordelen van een gietvloer over tegels? Wat kost het? Waar moet je op letten? En kan je zelf je gietvloer over tegels plaatsen of vertrouw je beter op een vakman? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Welke gietvloer over tegels kiezen?
Hoe gietvloer over tegelvloer leggen?
Gietvloer over tegels prijs
Gietvloer op tegels of vloer uitbreken?
Zelf plaatsen of vakman inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Waarom kiezen voor een gietvloer over tegels?

Een gietvloer is een dunne vloer die een vakman in vloeibare vorm over je tegels legt. Daardoor krijg je eigenlijk een nieuwe vloer op je bestaande ondervloer. Een gietvloer op tegels is steeds populairder en dat heeft te maken met de vele voordelen ervan. Hieronder zetten we enkele goeie redenen op een rijtje om te kiezen voor een gietvloer over je tegels:

 • Geen breekwerken: het grootste voordeel van een gietvloer over je bestaande tegels is dat er geen breekwerken nodig zijn. Je kan de vloer eenvoudig over je tegels leggen zonder veel vuil of stof.
 • Goedkoper: de prijzen van gietvloeren zijn vergelijkbaar met de prijzen van tegelvloeren. Maar omdat je voor een gietvloer niets moet uitbreken, bespaar je zowel tijd als geld.
 • Slijtvast: veel hangt af van welke soort gietvloer je kiest, maar doorgaans slijten gietvloeren minder snel dan tegelvloeren. Ze zijn ook minder gevoelig voor krassen, deuken of putjes.
 • Waterdicht & naadloos: bij gietvloeren heb je geen voegen waar vuil in kan komen, wat wel zo is bij tegelvloeren. Bovendien zijn gietvloeren waterdicht en dus ook geschikt voor vochtige ruimtes.
 • Onderhoudsvriendelijk: omdat gietvloeren naadloos zijn, is ook het nodige onderhoud van deze vloeren erg beperkt. Bij tegelvloeren is dat moeilijker omdat vuil tussen de voegen kan kruipen.

Gietvloer over je tegels laten leggen? Een specialist bekijkt met jou de opties en geeft je advies over de meest geschikte soort gietvloer. Vergelijk offertes van ervaren plaatsers via onze offerteservice.

gietvloer over tegels slaapkamer

 

Welke soort gietvloer over je tegels leggen?

Er zijn verschillende soorten gietvloeren die je over je bestaande tegels kan laten leggen. De meest voorkomende zijn kunsthars, cementgebonden en steentjes gietvloeren:

 

1. Kunsthars gietvloeren

Deze gietvloeren bestaan uit kunststof en zijn gebonden met kunsthars. Er zijn 3 soorten kunstharsvloeren die geschikt zijn om over tegels te leggen. Een polyurethaan of PU-gietvloer over tegels is 1 van de meest voorkomende soorten gietvloeren. Het creëert een strakke look en is combineerbaar met vloerverwarming. Naast PU kan je ook nog kiezen voor een acrylaat of epoxy vloer over je tegels. Acrylaat heeft weinig onderhoud nodig en is erg hygiënisch, terwijl epoxy over tegels dan weer bekend staat om zijn stevigheid.

 

2. Cementgebonden gietvloeren

Ook cementgebonden gietvloeren kan je over tegels leggen. Die zijn vooral populair door hun betonlook. Maar ook de naadloze afwerking en het brede aanbod aan kleuren waarin deze gietvloeren beschikbaar zijn, zijn goede redenen om voor een cementgebonden gietvloer te kiezen.

 

3. Steentjes gietvloeren

Tot slot kan je ook een gietvloer met steentjes over je tegels leggen. Een populaire soort steentjes gietvloer is een steentapijt. Steentapijten bestaan uit kwartssteentjes of grind en epoxyhars. Deze gietvloeren zijn budgetvriendelijk en verkrijgbaar in een breed aanbod aan uitvoeringen. Wil je een gietvloer over tegels met vloerverwarming? Dan kan je ook nog kiezen voor een troffelvloer of een marmertapijt. Beide gietvloeren zijn slijtvast en combineerbaar met vloerverwarming.

 

Hoe een gietvloer over tegels leggen?

Hoe verloopt de plaatsing van een gietvloer over tegels nu juist? We overlopen de belangrijkste stappen die een vakman doorloopt:

 1. Tegels opschuren en ontvetten

  Een belangrijke eerste stap bij het leggen van een gietvloer op tegels is om de tegels licht op te schuren en te ontvetten. Dat zorgt ervoor dat de gietvloer zich goed hecht aan de ondervloer. De tegels moeten daarvoor namelijk schoon, droog en ruw zijn.

 2. Tegels egaliseren

  Vervolgens is het essentieel om de ondergrond eerst te egaliseren. Een stabiele en egale ondervloer zal de levensduur van je gietvloer verlengen en de kans op scheuren of barsten verkleinen. Heb je dus losse tegels? Dan is het belangrijk om deze eerst vast te leggen. Merk je niveauverschillen in je tegelvloer? Dan is het nuttig om een egalisatie primer te gebruiken.

 3. Gietvloer over tegels leggen

  Op de egalisatielaag plaatst een vakman dan de effectieve gietvloer. Dat is geen eenvoudige klus. De gietvloer moet volledig egaal aangebracht zijn. Anders bestaat het risico dat je permanente strepen of deuken in je vloer hebt. Het plaatsen van een gietvloer kan afhankelijk van de oppervlakte tot 4 à 6 dagen duren. Het is dus een klus die veel geduld en precisie vereist, maar ook voldoende ervaring en expertise.

 4. Gietvloer afwerken

  Tot slot zijn er verschillende manieren waarop je je gietvloer kan afwerken. Een vaak voorkomende afwerking is het aanbrengen van een antislip laag om je gietvloer minder glad te maken. Daarnaast bestaan er ook beschermlagen om de kleur van je gietvloer te behouden of antibacteriële toplagen om bacteriën, vuil, stof en huisstofmijt te vermijden.

Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing? Schakel dan een vakman in om jouw gietvloer over je tegels te leggen. Deze treft altijd de nodige voorbereidingen en zorgt voor een nette afwerking. Het resultaat? Een strakke en egale gietvloer naar jouw voorkeuren. Vind een geschikte plaatser.

 

Kosten gietvloer over tegels

De prijs voor een gietvloer over je tegels hangt af van meerdere factoren. Denk bv. aan de staat van je tegels, de oppervlakte van je vloer, het gekozen type gietvloer… Gemiddeld zal je voor de gietvloer zelf tussen € 30 en 250 per m² (excl. btw, incl. plaatsing) betalen. Enkele prijzen voor een gietvloer over tegels op een rij:

Materiaal Gemiddelde prijs per m² (excl. btw)
Egalisatielaag€ 8 à 20
Kunststofhars gietvloer€ 70 à 120
Cementgebonden gietvloer€ 75 à 120
Steentjes gietvloer€ 30 à 250

LET OP: de prijzen in de tabel hierboven zijn slechts richtprijzen. Benieuwd naar de exacte prijs voor een gietvloer over je tegels? Vraag dan offertes aan bij meerdere vakmannen. Zo kan je meteen verschillende prijsvoorstellen gericht vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

betonvloer over tegels

 

Gietvloer over tegels of tegelvloer uitbreken?

Een gietvloer over bestaande tegels leggen heeft dus tal van voordelen. Maar wat is nu beter: een gietvloer plaatsen over je tegels of je tegelvloer volledig uitbreken en vervangen door een nieuwe? We zetten beide opties tegenover elkaar:

 

OPTIE 1: gietvloer over tegels

Een gietvloer over je tegels leggen heeft als grote voordeel dat je bestaande tegelvloer niet gesloopt moet worden. Daardoor komt er tijdens de werken ook geen stof en vuil vrij en heb je achteraf geen puin. Het gevolg is dat je zowel geld als tijd kan besparen. Wel belangrijk om rekening mee te houden is de staat van je bestaande tegelvloer. Een gietvloer over je tegels is vooral geschikt als de tegelvloer nog in redelijk goede staat is. Een egale ondervloer is namelijk cruciaal voor een strakke en effen gietvloer.

 

OPTIE 2: tegelvloer uitbreken en vervangen

Je tegelvloer volledig uitbreken en vervangen door een nieuwe vloer is vooral een goede keuze wanneer je veel losse tegels of niveauverschillen hebt, of wanneer je vloer in slechte staat is. Langs de ene kant heb je bij het uitbreken van je tegels uiteraard wel wat stof en puin. Het zal je ook meer kosten om eerst je vloer uit te breken en dan een nieuwe te leggen en je moet bovendien opletten dat je bv. geen leidingen beschadigt. Langs de andere kant is het wel de ideale gelegenheid om te investeren in vloerisolatie en vloerverwarming.

 

Zelf gietvloer leggen over tegels of vertrouwen op vakman?

Kan je zelf een vloer gieten over tegels? Met de nodige handigheid en ervaring is dat mogelijk. Je moet dan wel het nodige materiaal zelf voorzien. Er zijn ook enkele risico’s verbonden aan het zelf uitvoeren van deze klus. Zo kunnen er bv. strepen of deuken in de gietvloer te zien zijn als je die niet correct aanbrengt. Ook je tegelvloer vooraf egaliseren is belangrijk om barsten of scheurtjes in je gietvloer te vermijden. Heb je geen ervaring met gietvloeren? Dan schakel je best een vakman in. Je geniet dan van volgende voordelen:

 • Advies op maat: een ervaren plaatser kan je adviseren over het meest geschikte type gietvloer, de nodige voorbereidingswerken en aangewezen afwerking… Daarbij houdt hij steeds rekening met jouw persoonlijke situatie, wensen en budget.
 • Correcte uitvoering: een gietvloer over plavuizen leggen is geen eenvoudig werkje. Het vereist geduld, expertise en precisie. Schakel je hiervoor een professionele plaatser in? Dan ben je zeker dat je gietvloer correct geplaatst is en er strak uitziet.
 • Juiste voorbereiding en afwerking: een vakman bekijkt de staat van je huidige tegelvloer en zal op basis daarvan de nodige voorbereidingen treffen. Na het leggen van de gietvloer zal hij ook zorgen voor een nette afwerking die de levensduur van je gietvloer bevordert.
 • Garantie: loopt er bij het plaatsen van de gietvloer over je tegels iets mis? Dan ben je steeds financieel beschermd wanneer je samenwerkt met een vakman. Als je ervoor kiest om zelf je gietvloer te plaatsen, ben je ook zelf verantwoordelijk voor eventuele schade.
 • Verlaagd btw-tarief: tot slot geniet je ook van een verlaagd btw-tarief van 6% i.p.v. 21% op alle materiaal- en arbeidskosten, wanneer je een beroep doet op een professionele plaatser. Voorwaarde is wel dat je woning minstens 10 jaar oud is.

 

CONCLUSIE: vertrouw op de expertise van een vakman!

Een gietvloer op bestaande tegels leggen is geen eenvoudige klus en er komt heel wat bij kijken. Daarom is het aangeraden om dit over te laten aan een professionele plaatser. Zo ben je niet alleen zeker van een correcte plaatsing, maar geniet je ook van advies op maat en financiële voordelen. Door meerdere offertes te vergelijken, kan je bovendien nog meer besparen. Vul daarom zeker het onderstaande offerteformulier in:

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele gietvloer experten