Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Polyurethaan vloer

Een polyurethaan vloer is een kunststof gietvloer die naadloos over een bestaande ondergrond kan worden aangebracht. Deze vloer is licht elastisch, scheurt niet en is makkelijk te onderhouden. Door het strakke naadloze karakter van de vloer, past deze perfect in een modern interieur. Lees hier meer over de prijs en de mogelijkheden van een polyurethaan gietvloer.

Snel naar: prijsnieuwbouw of renovatieverschil epoxyvoor-en nadelenwerkwijzeonderhoud

 

 

Wanneer is een polyurethaan vloer interessant?

Zowel voor industrie als woonhuizen: Vroeger werden gietvloeren vooral in industriële omgevingen of winkels gebruikt. Toch vinden zij ook steeds meer en meer hun weg naar de particuliere woning. Een polyurethaan vloer past bijzonder goed in een moderne woning. Een PU-vloer is een warme gietvloer met een huiselijke uitstraling die helemaal niet koud aanvoelt.

Geen onderhoud: Als je een vloer zoekt die geen onderhoud vraagt en heel gemakkelijk te kuisen is, dan zit je met een polyurethaan vloer helemaal goed.

Combineren met vloerverwarming: Heb je vloerverwarming of ben je van plan deze te laten leggen? Dan kan daar zonder probleem een polyurethaan vloer over gelegd worden. De vloer is namelijk licht elastisch en kan dus niet scheuren bij warmteverschillen.

Geduid dempen: Bovendien werkt de vloer geluiddempend waardoor de jijzelf en de eventuele onderburen minder last zullen hebben van contactgeluid (bijv. verschuiven van stoelen).

 

 

Prijs polyurethaan vloer per vierkante meter

De kostprijs om een polyurethaan vloer te gieten bedraagt zo’n 80 à 120 euro per vierkante meter afhankelijk van de oppervlakte en moeilijkheidsgraad. Gezien de moeilijkheidsgraad laat je de werken ook best uitvoeren door een firma met ervaring. Vraag naar referenties en ga niet alleen af op de prijs. Voor meer info en een vrijblijvende offerte kan je online prijzen aanvragen op maat van uw project.

 

gietvloer polyurethaan

 

PU vloer voor nieuwbouw of renovatie?

Een polyurethaanvloer kan zowel in nieuwbouwwoningen aangebracht worden als in renovatieprojecten. Kunstharsvloeren zoals polyurethaan hebben namelijk maar enkele millimeters opbouwhoogte nodig.

Bij een nieuwbouw zal de vloer op de chape gelegd worden, maar bij renovaties kunnen dit diverse ondervloeren zijn. Het voordeel van een PU-vloer is, dat die op zo goed als elke bestaande ondergrond aan te brengen is (chape, beton, tegels, hout,…).

Als je te maken hebt met een minder stabiele ondergrond, kies je ook beter voor polyurethaan dan voor epoxy. Polyurethaan is elastisch en zal daarom zelden scheuren bij een ongelijke ondervloer. Dit kan wel sneller gebeuren met een epoxy vloer. Benieuwd naar een prijs op maat voor de plaatsing van een PU vloer? Ontvang hier vrijblijvende offertes.

 

 

Verschil polyurethaanvloer en epoxyvloer

Epoxy vloeren en polyurethaan vloeren zijn allebei kunstharsvloeren. Ze lijken erg op elkaar maar toch zijn er aantal wezenlijke verschillen:

 

Polyurethaan vloerEpoxy vloer
Vloerverwarming mogelijk?
-
Geluiddempend
±
Houten ondergrond mogelijk?
-
Speciale uitvoeringen mogelijk
±
Warm gevoel
±

Flexibiliteit

Polyurethaan is zachter en flexibeler dan epoxy. Epoxy is hard en heeft een hoge stootbelasting. Epoxy is echter meer scheurgevoelig dan polyurethaan en kan dus alleen op stabiele, scheurvrije en vormvaste vloeren worden toegepast. Polyurethaan kan zelfs over een (stabiele) houten vloer worden aangebracht. Daarnaast voelt een polyurethaan vloer ook warmer aan dan een epoxy vloer.

 

Vloerverwarming

Een polyurethaan vloer kan zonder problemen gecombineerd worden met vloerverwarming. Dit is over het algemeen niet mogelijk met een epoxy vloer: epoxy kan geen krimp- en uitzetspanningen opvangen.

 

Keuze en uitvoeringen

De keuze uit effecten zoals bijvoorbeeld glitters is groter bij epoxyvloeren dan bij een polyurethaan vloeren.

 

Contactgeluid van de gietvloer

Bij een polyurethaan vloer heb je minder last van contactgeluid zoals bijvoorbeeld de hakken van schoenen. Dit heeft te maken met het enigszins flexibele karakter van de vloer.

 

Conclusie: Over het algemeen zijn epoxy vloeren beter geschikt voor toepassing in industriële- en openbare omgevingen dan voor het gebruik in woonkamers. Indien je een comfortabele kunststof gietvloer in de woonkamer wil, dan kun je het beste kiezen voor een polyurethaan gietvloer.

 

pu-vloer

 

Voor- en nadelen van een pu-vloer

Net zoals elk type gietvloer heeft ook een pu-vloer zijn specifieke voor- en nadelen. Hou zeker rekening met onderstaande eigenschappen wanneer je een polyurethaanvloer overweegt:

 

Voordelen polyurethaan vloer

– Naadloos, strakke moderne uitstraling.

– Vloeistofdicht. Makkelijk schoon te maken. Geschikt voor mensen met een huisstofallergie.

– Licht elastisch, gaat niet scheuren en kan ook op minder stabiele ondergronden, zoals een houten vloer worden aangebracht (eventueel met een glasvezelbewapeningslaag).

– Kan in combinatie met vloerverwarming worden gebruikt.

– Werkt enigszins geluiddempend, hierdoor minder ‘contactgeluid’ (stiller dan epoxy). Indien noodzakelijk kan nog een extra dempingslaag worden aangebracht.

 

Nadelen polyurethaan vloer

– Het ‘gieten’ neemt veel tijd in beslag (vier tot vijf dagen).

– Enige geuroverlast tijdens het leggen van de vloer (afhankelijk van het soort polyurethaan).

– De vloer blijft ondanks de sterke toplaag gevoelig voor krassen.

– Er is minder keuze in afwerkingen dan bij een epoxy vloer.

 

 

Kan een PU vloer buiten?

Een polyurethaan vloer kan ook buiten gebruikt worden. Hij is namelijk goed bestand tegen alle weersinvloeden. Dit is niet mogelijk met een epoxy gietvloer.

Polyurethaan is bestand tegen UV-stralen. Je kan PU vloeren in allerlei kleuren laten aanbrengen. De kleur zal dus niet verkleuren door de zon. Lees hier meer over de buitentoepassingen van een gietvloer.

 

Polyurethaan vloer

 

Werkwijze polyurethaanvloer gieten

Het aanbrengen van een polyurethaan gietvloer neemt gemiddeld genomen vier tot vijf dagen in beslag. De vloer wordt namelijk in lagen aangebracht en na iedere laag moet er een droogtijd in acht worden genomen. Iedere laag is anders van samenstelling en heeft een specifieke functie. In totaal worden er vier tot vijf lagen aangebracht:

 

Laagopbouw polyurethaan vloer

– Laag 1: Primerlaag (is nodig voor een goede hechting van de vloer)

– Laag 2: Egalisatielaag (maakt de ondergrond volledig vlak)

– Laag 3: De uiteindelijke kunststof gietvloer

– Laag 4: 1e toplaag (speciale coating)

– Laag 5: 2e toplaag (veelal 2 componenten PU)

 

Een gietvloer is niet het soort vloer dat je gemakkelijk zelf kan aanbrengen. Vertrouw daarom deze taak toe aan een erkend vakman. Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met specialisten uit jouw buurt. Leg jouw project aan hen voor en ontvang gratis een prijs op maat en advies over de mogelijkheden.

 

 

Verkrijgbare kleuren

Een polyurethaan vloer kan in principe in elke RAL of NCS kleur geleverd worden. Je kunt kiezen voor een matte of een hoogglanzende afwerking. Een van de meest toegepaste effecten is het ‘betonlook‘ effect waarbij twee kleuren toegepast worden die op natuurlijke wijze in elkaar overvloeien. Hierdoor krijgt de vloer een levendige uitstraling.

 

polyurethaan vloer keuken

 

Onderhoud polyurethaan vloer

Bij een polyurethaan vloer dien je altijd rekening te houden met een bepaalde krasgevoeligheid. Zeker wanneer je huisdieren hebt zoals honden en katten. Deze kunnen met hun nagels nogal eens voor krassen op de vloer zorgen. Zo kan je krassen vermijden:

Gebruik een goede droogloopmat zodat zand en vuil zoveel mogelijk buiten de deur blijven. Vooral zand is door zijn schurende werking één van de grootste vijanden van een kunststof gietvloer.

Breng waar mogelijk viltjes aan onder stoelpoten en voorzie bureaustoelen van speciale wieltjes of werk met en los vloerkleed eronder.

Reinig dagelijks de vloer met een stofwisser of stofzuiger met een zachte parketborstel. Nat reinigen kun je doen met een speciaal reinigingsmiddel of met een niet agressieve allesreiniger. Gebruik niet te veel zeep want hierdoor kan er naar verloop van tijd een vettig zeeplaagje op de vloer gaan ontstaan.
Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor, antikal of azijn. Laat ook geen water langdurig op de vloer staan. De vloer zal er niet van kapot gaan maar er kunnen wel kalkvlekken ontstaan.

 

 

Oorsprong van polyurethaan

Polyurethaan is een kunststof polymeer dat gemaakt wordt van aardolie. Het heeft zowel harde als flexibele eigenschappen. Door deze specifieke kenmerken is polyurethaan uiterst geschikt om toegepast te worden als hoofdbestanddeel in gietvloeren. Een vloer moet immers voldoende hard zijn en mag niet gaan scheuren. Polyurethaan is in de jaren zestig uitgevonden en wordt veel gebruikt in diverse soorten verven en coatings (autolakken, vernis, beits). Aanvankelijk werd het vooral in industrievloeren, openbare gebouwen en in kantoren toegepast, maar tegenwoordig zie je polyurethaan steeds meer terug in de huiskamer.

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten