Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Mortex vloer

Een mortex gietvloer kun je qua uitstraling vergelijken met betoncire of tadelakt. Qua hardheid is mortex dan weer te vergelijken met natuursteen en ook op vlak van onderhoud zijn deze gelijkaardig. Mortex is in meerdere kleuren vergelijkbaar, is waterdicht en kan ook op de wand aangebracht worden. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen van een mortex vloer, de uitvoeringen, de prijs, het onderhoud…

Ga snel naar:
Voor- en nadelen mortex gietvloer
Mogelijke uitvoeringen
Mortex gietvloer plaatsen
Prijs mortex gietvloer
Tips voor onderhoud
Vergelijk offertes van experts

 

 

Wat is mortex?

Mortex bestaat uit een mengsel van kalk, cement en toeslagstoffen. Het is een poeder dat aangemaakt moet worden met een speciale vloeistof. Qua samenstelling lijkt het op betoncire, alleen bevat mortex geen epoxy- of polyurethaanharsen en is het na aanbrengen direct waterdicht.

Met mortex kun je wanden, vloeren, aanrechtbladen en badkamermeubelen een authentieke betonlook geven. Het product is na aanbrengen volledig waterdicht en is daardoor geschikt voor zowel de woonkamer of slaapkamer als voor de keuken- of badkamer.

Interesse in een mortex vloer? Een vakspecialist kan je verder informeren over de mogelijkheden en zorgt voor een correcte plaatsing van je gietvloer. Vind een vakspecialist in jouw buurt.

mortex vloer prijs

 

Voor- en nadelen mortex gietvloer

Wat zijn nu de voordelen van een mortex vloer? En heeft zo’n gietvloer ook nadelen? We zetten de voornaamste hieronder op een rij:

 

Mortex voordelen

  • Betonlook: voor velen is de exclusieve betonlook van een mortex vloer een belangrijk voordeel. De vloer geeft de ruimte een erg moderne uitstraling.
  • Waterdicht: een mortex gietvloer is meteen na het aanbrengen waterdicht. Daardoor is deze dus ook geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken.
  • Geschikt voor vloerverwarming: je kan een mortex vloer ook perfect combineren met vloerverwarming. Mortex neemt de warmte namelijk goed op.
  • Hard: de hardheid van mortex is te vergelijken met die van natuursteen. Het is dus een vrij hard en stevig materiaal voor je vloer.
  • Kan op bestaande ondergronden: een mortex vloer kan gemakkelijk op bestaande ondergronden worden geplaatst en het uitbreken van de vloer is door de dunne vloeropbouw meestal niet nodig.
  • Ook voor wanden en meubels: mortex is ook mogelijk op wanden en meubels waardoor allerlei esthetisch interessante combinaties mogelijk zijn. Een inloopdouche met mortex op de vloer en de wanden is bv. visueel erg aantrekkelijk omdat de wand en vloer dan naadloos in elkaar overlopen.

 

Mortex nadelen

  • Niet goedkoop: een mortex vloer is relatief duur. Bovendien is het aanbrengen en afwerken van de vloer ook vrij arbeidsintensief.
  • Krassen mogelijk: hoewel mortex een vrij hard materiaal is, zijn nog steeds krassen op de vloer mogelijk, net zoals deze op elke harde ondergrond kunnen voorkomen.
  • Strepen op vloer: bij de lichte en gepolijste kleurvarianten kunnen strepen op de vloer ontstaan wanneer je met meubels over de vloer schuift of door rubber schoenzolen. Deze strepen zijn in de regel makkelijk te verwijderen met een vochtige spons. Bij een donkere vloer heb je hier nagenoeg geen last van alhoewel het altijd aan te raden is om viltdoppen onder meubels te gebruiken.

Uitvoeringen mortex vloer

Mortex vloeren zijn in allerlei moderne en klassieke kleurtinten verkrijgbaar. De mortex wordt tijdens het aanmaken vermengd met een pigmentpoeder waardoor het zijn uiteindelijke kleur krijgt. Bij het kiezen van de kleur dien je er rekening mee te houden dat deze altijd iets donkerder zal worden door de beschermende wax- of olie die later nog op de vloer wordt aangebracht. Deze beschermingslaag is nodig om de vloer vuilafstotend te maken en ongevoelig voor vlekken.

De uiteindelijke uitstraling van de mortex vloer wordt niet alleen bepaald door de kleur, maar ook door de korrelgrootte, de manier waarop de vloer uitgevlakt wordt, de mate van polijsten en de uiteindelijke afwerklaag. Door die verschillende texturen, tinten, afwerkingen… kan je je vloer helemaal naar jouw wensen vorm geven.

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Ontvang vrijblijvend info en advies van experts.

 

Mortex vloer

Mortex gietvloer plaatsen

Mortex is een product dat vrij eenvoudig op een bestaande vloer in een dunne laag van 2 tot 3 mm aangebracht kan worden. Een gietvloer expert volgt daarbij doorgaans volgende stappen:

  1. Ondergrond voorbereiden & primer aanbrengen

    Mortex kan je op verschillende ondergronden aanbrengen. De enige vereiste is dat de ondergrond voldoende droog, stabiel en draagkrachtig is. Heb je bv. een tegelvloer met tegels die nog goed vast liggen, dan kan een mortex gietvloer hier zonder problemen op aangebracht worden. Ook een chape van beton of anhydriet of zelfs een stabiele houten vloer kunnen dienen als ondergrond.

    De stabiliteit van de ondergrond is belangrijk om scheuren in de vloer te voorkomen. Met wapeningsnetten kunnen uitzet- en krimpspanningen voorkomen worden. Tot slot breng je op de ondergrond best een primer zodat de mortex goed kan hechten.

  2. Mortex aanbrengen

    Wanneer de ondergrond in orde is, kan de mortex aangebracht worden. Dat doet een expert in meerdere lagen. Elke laag moet daarbij volledig uitharden en pas nadien kan weer een volgende laag mortex aangebracht worden. Een expert begint altijd met een technische laag die dan als basis dient voor de decoratieve lagen. In de decoratieve lagen kan je ook het gewenste kleurpigment laten verwerken.

  3. Schuren & polijsten

    Nadat een expert de mortex heeft aangebracht is het belangrijk om deze voldoende te laten harden. Vervolgens kan de specialist de mortex vloer schuren en polijsten om deze de gewenste glans en textuur te geven.

  4. Afdichten

    Als laatste stap wordt de vloer behandeld met een glanzende of matte vernislaag. Deze laag is bedoeld om de vloer te beschermen tegen vuil en vetvlekken en is dus belangrijk om strepen of vlekken op de vloer te vermijden.

TIP: een mortex vloer plaatsen vereist vakmanschap en precisiewerk. Alles wordt bovendien met de hand gedaan, waardoor dit enkele dagen kan duren. Om de werken zo vlot en correct mogelijk te laten verlopen, schakel je daarom best een expert in. Vergelijk offertes van experts in jouw buurt.

 

Prijs mortex gietvloer

Het aanbrengen en afwerken van een mortex vloer is een redelijk arbeidsintensieve klus omdat alles met de hand gedaan wordt. Voor het laten leggen van een mortex vloer mag je rekenen op een kostprijs van € 75 tot 125 per m² (incl. plaatsing, excl. btw). Deze prijs is wel exclusief het voorbereiden van de ondergrond (egaliseren, stabiliseren). Daarnaast zijn er ook nog andere factoren die de totaalprijs beïnvloeden zoals de dikte van de vloer, het plaatsen van eventuele vloerisolatie of vloerverwarming, het toevoegen van bepaalde extra kleurenpoeders…

Benieuwd naar de exacte prijs? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend prijsvoorstellen van meerdere experts vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Tips onderhoud mortex gietvloer

Om lange tijd van je mortex gietvloer te kunnen genieten, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Hieronder geven we een aantal tips om je mortex vloer correct te onderhouden en beschermen:

 

TIP 1: neutrale allesreiniger gebruiken

Een mortex vloer is een product op basis van kalk. Je moet het dan ook op dezelfde manier onderhouden als een natuurstenen vloer en dat betekent in grote lijnen dat je géén zure reinigingsproducten mag gebruiken zoals Antikal, Cillit Bang, azijn of andere zure producten. Mocht je deze producten toch nodig hebben om zware kalksporen te verwijderen, spoel de vloer dan goed na met water zodat het schoonmaakmiddel niet op het oppervlak kan uitdrogen. In alle andere gevallen gebruik je dus best een neutrale allesreiniger of groene zeep om de vloer te reinigen.

 

TIP 2: vloer nabehandelen met speciale wax of olie

Het is aangewezen om je vloer ongeveer om de 4 à 5 maanden te onderhouden met een geschikte wax of olie. Deze middelen vullen de poriën in de vloer goed op waardoor vuil en vet niet langer in de vloer kunnen dringen. Welk middel je het best gebruikt, is afhankelijk van de toepassing van de vloer en je persoonlijke smaak. Zo zal de vloer door gebruik van olie wat donkerder kleuren en zullen schaduweffecten mooi zichtbaar worden. Een wax geeft in de regel wat minder kleurverandering.

 

TIP 3: regelmatig stofzuigen

Verder is het ook aangeraden om de vloer éénmaal per week te stofzuigen. Dit gaat meestal het eenvoudigst en best met een parketborstel. Op die manier voorkom je namelijk ook dat er krassen op de vloer komen.

 

TIP 4: gebruik viltjes onder meubels

Een mortex vloer is gevoelig voor strepen wanneer je meubels over de vloer sleept. Daarom gebruik je best altijd viltjes onder stoelen of andere meubels. Zo kan je zowel krassen als ook geluidsoverlast door het schuiven voorkomen.

 

TIP 5: oppassen met zure vloeistoffen

Pas bij je mortex vloer op met citroensap en andere zure fruitsappen. Wanneer deze op je vloer terechtkomen, kunnen ze vlekken achterlaten. Is dit het geval, reinig de vlekken dan meteen met veel water en maak de vloer goed droog. Laat water ook nooit te lang op de vloer staan. Dat kan namelijk zorgen voor  kalkvlekken op je mortex.

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten